İzmir Tuborg Tesisleri mükemmeldi!

Admin
Admin
Yayın Tarihi : 01-05-2013 15:09
Bazen böyle Jan Dark gibi her şeye atlayınca, önerince.. Peşimden diğer gurmeleri de sürüklediğim gibi İzmir Tuborg Fabrikası’na gittik. Teoman Hünal ve Mehmet Yalçın'la birlikte tabii.. Teoman Hünal hayatını biraya adamış bir gurme. Mehmet Yalçın da keza şarap konusunda uzman ama biranın tarihini yazabilecek tecrübeye sahip. Yanımızda PR'ci Banu Birkan ile birlikte güzel bir hafta sonu için istikamet İzmir Tuborg Fabrikası oldu. [resim=20130501resim-151216E3][/resim] Havaalanından direk Pınarbaşı’ndaki Tuborg Fabrikası’na gittik. Önce bahçesinde çok güzel ege zeytinyağlılarından oluşan masa bizi bekliyordu. Mangalla birlikte harika biralarla keyif yaptık, sonrasında da fabrika turuna başladık. [resim=20130501resim-151721F7][/resim] Heyecanlıydım. Çünkü dünyadaki hemen hemen tüm içki üretim tesislerini gezmiş biri olarak ilk defa bir Türk tesisini gezecektim. Milliyetçilik ruhumla "acaba biz neredeyiz?" diye içimden bir eziklik geçti ama turun sonunda gerçekten gurur duydum ve "kesinlikle bu turu, gezmek isteyen halka da açmalısınız" dedim. Çünkü şimdilik bu Tuborg Fabrika turu sadece kendi bayiilerine düzenleniyormuş. Oysa bir-iki düzenleme ve değişiklikle aynen yurt dışında olduğu gibi halka açılıp, biraya meraklı insanlara tur düzenlenebilir. [resim=20130501resim-151254A8][/resim] Size hemen İzmir Pınarbaşı’ndaki Tuborg tesislerindeki turumuzu kısaca anlatayım. Çünkü bira deyip geçmeyin. İçtiğiniz biranın yaşadığı serüveni öğrenin ki, içerken çok daha lezzet ve keyif alasınız. Turda bize, Nilüfer Reisoğlu – Pazarlama Başkan Yardımcısı, Türker Aşkın – Pazarlama Müdürü, Semih Aydın - Satış Eğitim ve İş Geliştirme Müdürü, Ilgar Gündüz – Kalite Güv. Ve Satış Sonrası Hiz. Müdürü ve Şükrü Ünlüoğlu – Marka Müdürü (Tuborg markasından sorumlu) eşlik etti.. Önce maket üzerinde Nilgün Öğrük anlatım yaptı. • Jacob Christian Jacobsen canlandırması ile “Carlsberg Biracılık” hakkında bilgilendirme yapıldı. • IV. Wilheim canlandırması ile “Bir saflık kanunu“ anlatıldı. ZAMANDA YOLCULUK bölümünü Semih Aydın anlattı. • Biranın keyifli tarihi filmi izlendi.. • Türk bira sektörüne Tuborg’un kazandırdığı ilkler… ve Türk bira pazarına yönelik çeşitli bilgiler verildi. • Gazete reklam ve haberleri ile 1969 yılından günümüze bira sektörünün ve Tuborg’un gelişimi nostaljik olarak hatırlandı. Fabrika turunun ilk durağı Kalite Labaratuarı oldu. Tolga Hotan bizi bilgilendirdi. • Biranın hammaddesi olan arpa ve işlemler sonu meydana gelen malt, laboratuvarda 210 adet analize tabi tutularak onaylanıyor. Şıra üretimi, bira üretimi ve bitmiş üründe her bir marka için 184 adet analiz yapılıyor. Sonuç olarak, arpadan bitmiş ürüne kadar bir ürünün sevk edilmesine onay verilebilmesi için toplamda 394 adet kalite analizi gerçekleştiriliyor. • Ürünlerde kullanılan şişe, kutu, koli, etiket gibi ambalaj malzemeleri de 22 adet farklı test metoduyla ambalaj girdi kontrol laboratuvarında kontrol ediliyor. [resim=20130501resim-151821B2][/resim] 2. durağımız Mal Üretim bölümü oldu ve Süleyman Gürsel bizi bilgilendirdi. • Malt; tahıl danelerinin ıslatılıp çimlendirildikten sonra fırınlanması ile oluşmuş tahılın kendisine göre daha gevrek yapıda olan haline denir. • Malt üretim sırasıyla ıslatma, çimlendirme ve fırınlama aşamalarından oluşur. • Islatma arpanın cinsine göre 18-36 saat arasında sürebilmektedir. Sonrasında yaklaşık 5 gün süren çimlendirme evresi başlar. Çimlenme sırasında sonradan bitkinin kökünü oluşturacak olan kökçükler dane ucundan uzamaya başlar. • Fırınlama maltın kendine has koku ve tadını kazanması, daha iyi koşullarda ve daha uzun süre saklanabilmesi ve danenin yaşamsal fonksiyonlarının durdurulması için yapılır. [resim=20130501resim-151856D4][/resim] Şıra Üretim bölümünü Murat Demirci anlattı: • Şıra üretimde asıl amaç malt bünyesindeki besin maddelerini bir sıvıya aktarmaktır. Bu sıvının adına şıra denir ve bira üretiminin en son hamaddesidir. • Kaynatma kazanında ısıtılan şıraya şerbetçi otu eklemesi yapılır. Şerbetçiotu birayı ilk içtiğimizde ağzımızda oluşan acı tadı veren ottur. Acılık dışında bir çok biraya özgü aroma maddesini de içinde barındırır. 4.DURAĞIMIZ: FERMENTASYON (Arda Şengöz): • Maya ilk etapta şıra içerisindeki oksijeni tüketerek hem hayatta kalır hem de çoğalır. Daha sonra oksijen biter ve maya yaşamını devam ettirebilmek için oksijensiz solunum yani fermentasyon yapmaya başlar ve şıra içerisindeki besin maddelerini parçalayarak alkol ve karbondioksit üretir. • İşi bitip çökelen maya tankın altı açılarak bir başka kapalı kaba alınır ve burada bir sonraki üretime kadar yaklaşık 5 C0 lik bir sıcaklıkta saklanır. Tankta mayanın büyük çoğunluğundan arınmış olan bira ise -1,5 C0 ye kadar soğutulur ve bu sıcaklıkta en az 2 gün dinlendirilir. Böylece toplam işlem 8 gün fermentasyon 4-5 gün soğutma ve 3 gün dinlenme ile birlikte yaklaşık 15-16 gün sürer. Sonra filtrasyon işlemi yapılır. [resim=20130501resim-151955G8][/resim] 5. DURAĞIMIZ: KUTULAMA (Savaş Demirer): • Tedarikçiden gelen kutular yıkamaya gider. Yıkandıktan sonra kutular dolum makinesine doğru ilerler. • Dolum makinesine ilerlerken ortamda oksijen olduğundan, oksijenden arındırılmak üzere karbondioksit ile basınçlandırma yapılır. Dolum bitiminde kapaklama yapılır. • Dolumu yapılan kutular pastorizasyon ünitesine gider. Burada amaç raf ömrünü uzatmaktır. • Pastorizasyondan ayrılan kutular kurutma tünelinden geçer. • Kutular sonrasında schrinkleme (paketleme) makinasına gelir. 6.DURAĞIMIZ: ŞİŞELEME (Savaş Demirer): • Şişeler yıkama makinesine gelir. Her bir şişe, yıkamada 55 dakika işlem görür. • Inspector makinasında 5 ayrı kamera vardır ve şişelerin resmini çeker, şişeleri kontrol eder. Dolum makinasına sadece onaylanmış şişeler gider. • Dolum makinası 50 cl ile çalışırken saatte 45000 şişe, 33 cl ile çalışırken 54000 şişe kapasitesi ile çalışır. • Dolum sonrasında kapaklama işlemi yapılır. Şişeler sonra pastorizasyon ünitesine doğru ilerler. Pastorizasyon işleminden sonra sırada etiketleme makinası vardır. Dönüşümlü şişeler kasalara gönderilir, dönüşümsüz şişeler kolilenir. [resim=20130501resim-152017E6][/resim] * * * İzmir’deki Tuborg tesisleri beni çok heyecanlandırdı. Hiç bu kadar titiz, temiz ve profesyonel bir bira turu beklemiyordum. Özellikle her durakta, kimyager, mühendis vs. gibi eğitimli insanların bir tiyatrocu gibi profesyonel anlatım yapması beni çok saşırttı. Tüm birim yöneticileri işlerine o kadar adapte olmuşlar ki, adeta birayı yasayarak bize anlattılar. Tüm fabrika çalışanları hep güleryüzlüydü. Tekrar ediyorum ve rica ediyorum, kesinlikle bizim gezdiğimiz İzmir Türk Tuborg Üretim Tesisleri turu, meraklı biracılara ücret karsiliği açılmalı.. Ve bu güzel ve heyecan verici, muhteşem bira hikayesini canlı canlı yaşamalı.. Fabrikadan çıktık ve doğruca meşhur Deniz Restoran’a gittik. İzmir geccelerindeki değişimi ve özellikle Kıbrıs Şehitleri Caddesi’ndeki Vietnam sokaklarındaki gibi kalabalığı ve barları bir sonraki yazımda yazacağım.