Gebelik, anne adayları için heyecan verici ve bir o kadar da zorlu bir süreçtir. Bu dönemde vücut önemli değişikliklere uğrar ve buna bağlı olarak yorgunluk ve halsizlik, hamileliğin yaygın belirtileri arasında yer alır.
Dünya Sağlık Örgütü, 2004 yılından bu yana Ekim ayını "Meme Kanseri Farkındalık Ayı" olarak ilan ediyor.
Hamilelik döneminde meydana gelen fizyolojik ve hormonal değişimlere, ağız sağlığını riske sokan, dişleri ve dişleri çevreleyen yumuşak dokuları etkileyebilecek sorunlarında eşlik edebileceğini söyleyen Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dt. Nurgül Demir anne adaylarına özel açıklamalarda bulundu.
Sağlıklı besinlerle hazırlanan beslenme çantaları, çocukların hem fiziksel hem de zihinsel gelişimini destekleyerek okuldaki başarısını artırmaya yardımcı oluyor.
Yaz tatilinin büyüsüne kapılıp beslenme düzenine uymamak, "Bir tane daha?" sorusuna hayır diyememek ve bunun sonucunda tatilden fazla kilolarla dönmek bir yaz klasiği olarak pek çok kişiyi olumsuz etkiliyor. Ancak fazla kilolardan kurtulmak mümkün ve bunun için şimdiden kolları sıvayabilirsiniz!
Estetik denildiğinde akla ilk gelen uygulamalardan olmasa da kadınlar arasında popüler olan genital bölge estetiği özellikle doğum sonrası, hızlı kilo alıp verme döneminden sonra tercih edilen işlemler arasında… Konforlu olan, yatış gerektirmeyen, genel veya bölgesel anestezi ile uygulanan ve tüm dünyada popülerliği artan genital bölge yağ enjeksiyonu ile ilgili merak edilenleri Liv Hospital Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Seyhan Özleme anlattı.
Kadınlarda sıkça görülebilen üreme sorunlarından biri olan infertilite, çeşitli nedenlere bağlı oluşuyor. İnfertiliteyi etkileyen en önemli nedenler genel olarak; obezite, kist sorunları, polikistik over sendromu ( PCOS), hormon bozuklukları, bazı kadın hastalıkları, alkol ve sigara kullanımı, fiziksel ve çevresel faktörler olarak sıralanabiliyor.
Cinsel işlev bozukluklarının gelişmesine sokaktan öğrenilmiş abartılı cinsellik ya da cinsel mitlerin kaynak oluşturduğunun altını çizen VM Medical Park Ankara Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Ebru Soylu, “Cinsel bilgi eksikliği veya yanlış bilgilenme; aşırı kaygı, suçluluk duyguları, gerçekçi olmayan beklentiler veya başaramama korkusuna yol açarak cinsel işlev bozukluğuna neden olur” dedi.
Genel olarak ileri yaş kadın hastalığı gibi düşünülen idrar kaçırma, genç hastalarda da yaygın görülüyor. Toplumda “Doğum yapan kadın idrar kaçırır” ya da “kadın gülünce, öksürünce bazen idrar kaçırır” gibi bazı yanlış düşünceler bulunuyor.
Beslenme alışkanlığından egzersize, sağlık sorunlarından ilaçların yan etkilerine, hormonal düzensizlikten menopoza dek bir çok faktörün metabolizma hızını etkilediğini ve kilo vermeyi zorlaştırdığını biliyor muydunuz?
Yaz aylarında sosyal etkinliklerin artması ve tatiller yeme düzenimizi bozarak kilo almamıza neden olabiliyor. Ayrıca sıcak havalarda vücudumuzda artan su kaybı açlık hissi ile karıştırılabildiği için daha fazla yeme ihtiyacı hissedebiliyoruz. Bunların yanı sıra yaz aylarında kilo almamıza yol açan bir başka önemli etken ise “diyetler” hakkında doğru sandığımız hatalı bilgiler doğrultusunda beslenmek!
Güneşin yaşamsal önem taşıyan işlevleri olsa da, ultraviyole ışınlarına fazla maruz kalmak ciltte yaşlanmaya ve lekelere, çok daha önemlisi cilt kanserine yol açabiliyor.
Bağışıklık sistemi, vücudun hastalıklara karşı en önemli savunma mekanizmasıdır. Bağışıklık sistemi sorunlarının çeşitli sağlık problemlerine neden olabileceğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Nevrez Koylan, “Bağışıklık sistemi sorunları genetik faktörler, kronik stres, yetersiz beslenme, uyku eksikliği, hareketsizlik, HIV/AIDS gibi viral enfeksiyonlar ve bazı ilaçlar nedeniyle görülebilir” dedi.
“Sen iki canlısın, çok ye”, “Aman çay kahve içme”, “Hamileyken cinsel ilişki olmaz”... Her ne kadar iyi niyetli olsa da bu ve benzeri sözler anne adaylarına hamilelik sürecinde toplum tarafından yüklenen, doğru sanılan yanlış bilgiler.
Meme sağlığını etkileyebilecek birçok hastalık bulunduğunu belirten uzmanlar, bu hastalıkların birçoğunun nedeninin belirsiz olduğuna dikkat çekiyor.
Bütün çocuklar altını ıslatabilir ama 5 yaş üstü çocuklarda sık görülen gece alt ıslatma sorunu çoğunlukla genetik nedenlidir. Ama 3 ayda haftada 2 kereden fazla alt ıslatma varsa, bir günde 7’den fazla sayıda idrara çıkıyorsa, tuvalete koşarak ya da son dakika gidiyorsa çocuğun tedavi olması gerekebilir. Liv Hospital Çocuk Ürolojisi ve Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Selami Sözübir alt ıslatma nedenleri ve tedavisini anlattı.
Yaz aylarında hamilelik dikkatli olunması gereken birçok durumu beraberinde getiriyor. Zira halsizlik, ödem, çarpıntı hissi, şişkinlik, bulantı, kusma, reflü ve ciltte oluşan kahverengi lekeler bu mevsimi çekilmez hale getirebiliyor.
Yaz mevsimine girdiğimiz bugünlerde tatil planları yapılırken özellikle bebeği olan anne babalar uzun yolculuğa çıkma konusunda endişeli olabiliyor. Zira bastıran sıcaklar, klimalar, yolculuk sırasında mola verilen kalabalık mekanlar ve yiyecek içecekler derken bebeklerinin sağlığını tehlikeye atabilecek unsurlar hayli fazla! Peki bebeğinizin ve sizin yolculuktan dolayı herhangi bir sağlık sorununa maruz kalmamanız mümkün mü?