LİMUZİNLE CHILAI’YE GİTMEK İSTER MİSİNİZ?

Admin
Admin
Yayın Tarihi : 02-03-2011 18:10
Daha açılmadan önce ünü tüm İstanbul'a yayılan şurası şöyle olacakmış, burası da böyle olacakmış, duydunuz mu?' nidalarıyla kulaktan kulağa yayılan Chilai nihayet açıldı.. Ne yalan söyleyeyim giderken 'ne yapmış olabilirler de bu kadar abarttık bu Chilali'yi? diye kendime sormadan edemedim.. Ama kapıdan içeri girdiğim anda ağzımdan dökülen tek cümle 'Neredeyim ben Tanrım!' oldu.. Mekanı anlatmak için abartılı cümleler kurmayacağım çünkü 'muhteşem ötesi' mekanı tanımlamaya yetiyor da artıyor bile.. [resim=20110224resim-183802E2][/resim] Üstelik Chilai'ye gitmek için siz yorulmuyorsunuz.. Arzu ederseniz belli bir ücret karşılığında kapınızdan limuzinle alınıyorsunuz ve 'lezzet üssüne' bırakılıyorsunuz.. İşte macera tam da orada başlıyor.. [resim=20110224resim-183802C2][/resim] Şimdi ben susuyorum ve sözü Angel Group Yönetim Kurulu üyesi Yusuf Köksal'a, Chilai Genel Koordinatörü Shiva Aslani'ye ve Chilai'nin Executive Chef'i Hazer Amani'ye bırakıyorum.. [b]BİZİM RESTORAN OLARAK KOYABİLECEĞİMİZ SON NOKTADIR CHILAI.. [/b] [resim=20110302resim-183802G2][/resim] Yusuf Köksal.. [b]Neden Tevfik Ercan Yalısı'nda açıldı Chilai? [/b] Özel bir sebebi yok bunun.. Lokasyon olarak Tevfik Ercan Yalısı'ndan daha iyi bir yer yoktu.. Yani bizim restoran olarak koyabileceğimiz son nokta.. Biz burayı açmaya karar verdiğimizde bir arayış içine girdik.. Her yere baktık, Anadolu Hisarı'na baktık, bu taraflara baktık ve son anda Tevfik Ercan Yalısı'nın satıldığını öğrendik.. Aşağı yukarı bir 3-4 ay bekledik; çünkü fiyatlar çok yüksekti.. En sonunda karar verdik; kendimizi tarttık yapabilir miyiz diye ve restoran olarak son noktayı koyduk.. Bundan sonra restoran olarak çok özel bir yer olmadıkça ki tahmin ediyorum buradan daha özel bir yok; Chilai'yi geçmek biraz zor olacak.. Bundan sonraki hedeflerimiz olursa otel olacak.. [b]İSTANBUL'DA BÖYLE BİR MEKAN YOK! [/b] [b]Ben her kaliteli mekanın bir misyonu olduğuna inanırım.. Chilai de açılır açılmaz hatta açılmadan en kaliteli restoranlar kapsamına girdi ve rakiplerini ezdi geçti.. Peki Chilai yeme-içme sektörüne neler katacak, nedir Chilai'nin misyonu?[/b] Ben çok gezen bir insanım.. Biz burayı açmadan önce 60-70 tane yeri gezdik.. Bizim uzmanlık alanımız balıktı.. İddia ediyorum Türkiye'nin en iyi balıklarını biz yapıyoruz.. Ama dünya mutfağıymış barıymış çok bildiğimiz alanlara girmiyordu.. Tamam ben gecce aleminde geziyordum ama hiçbir zaman işin içinde olmadım.. Ama böyle bir işin içine girince gerek Shiva Hanım, gerek Hazer Bey'le çok yeri dolaştık.. Biz ne yapabilirizi araştırdık.. Yurtdışında görüyoruz birkaç konsepti bir arada barındıran yerler var fakat Türkiye'de ancak otellerde görebilirsiniz bu sistemi.. Bir büyük kompleksin içinde öyle bir yer yok.. Biz burayı tek bistro ya da tek Fine Dining yapsaydık başarılı olacağımıza inanmıyorduk.. Her yeri dolduracağımızı düşünmüyorduk. Ama cumartesi günü çok güzel bir olay yaşadık.. Ekibimle gurur duydum, çok hoş bir şeydi.. Yer yoktu; her yer doluydu.. İnsanlar Fine Dining'e çıkmadan önce burada aperatif aldılar, sonra yukarı çıktılar resim sergisini gezdiler ve hatta resim satın aldılar..Sushi'yi gördüler, sonra Fine Dining'e çıktılar ve yemeklerini yediler.. Yukarda yemeklerini yiyip aşağıya inenler kalabalığı görüp geccelerini burada devam ettirdiler.. Cumartesi geccesi bunu çok güzel yaşadık ve doğru bir iş yaptığımıza inandık.. Çünkü buraya girdiğiniz zaman ne isterseniz bulabiliyorsunuz.. Kahve mi içmek istiyorsunuz, viskinizi mi yudumlamak istiyorsunuz, kokteyl mi almak istiyorsunuz veya sanat galerisi mi gezmek istiyorsunuz yoksa sadece sushi mi yemek istiyorsunuz, hepsini barındıran İstanbul'da başka bir yer olduğuna inanmıyorum.. Shiva Aslani.. [resim=20110302resim-183802F8][/resim] Godiva'nın gelmesiyle çikolatanızı alıp gidebileceksiniz.. Çok özel pastalar yapıyoruz doğum günleri için.. Artı yukarıda çok özel bir takı tasarımcımız var.. Bir sevgililer günü, anneler günü ya da neyse hemen oradan hediyesini de alabilecek insanlar.. Dolayısıyla müthiş bir kompleks aslına bakarsanız.. [b]EN SON TEKNOLOJİ CHILAI'DE[/b] Yusuf Köksal.. Müziğimizi çok güzel kurduk.. Her katta ayrı bir müzik çalıyor.. Tüm lavabolarımızda LCD ekran var.. [b]Evet Chilai açılmadan önce tuvaletlerin namı geldi zaten.. [/b] Aynen.. Merdiven kenarlarında nişlerimiz var.. Kiralama yoluna gidiyoruz daha çok o nişlerde.. Tüm alt yapıyı inanılmaz yaptık.. Açık terasta yerden ısıtma yaptık.. Burada uygulanabilecek en son teknolojiyi kullandık.. [resim=20110302resim-183802E7][/resim] [b]CHILAI 5 AY GECİKMELİ AÇILDI[/b] Shiva Aslani.. Şimdi şöyle şeyler de var.. Haberlerde okuyorsunuzdur.. Camlardan soğuk geliyor.. Doğrudur.. Neden doğrudur, size de söyleyelim.. Şimdi bizim yaşadıklarımızı dışardan kimse bilemez.. Biz 5 ay gecikmeli açtık.. Bu da bilinen bir gerçek.. Dolayısıyla artık bir şeyleri kaçırmamak için bazı şeyleri alelacele yaptık.. Mesela gecce yarısı çalışmalarımız devam ediyor.. Buranın güneşlikleri geliyor.. İşte camların arasından soğuk sızmaması için yalıtım çalışmaları sürüyor.. O kadar çok gecikmiştik ki profesyonel bazda baktığınız zaman biraz daha gecikseydik artık yorgunluğa sebep olacaktı artık.. Bunlar çok hassas noktalar gerçekten.. İşte bunu durdurmak için sessiz bir açılış yaptık.. Biz de eksiklerimizi giderdikçe sesimizi duyurmaya başlıyoruz.. [b]PARALARI BİTTİ DEDİLER! [/b] Sizin zaten sesiniz çıkıyordu, biz daha açılmadan Chilai geliyor yankısını almaya başlamıştık.. Evet orası doğru ama dedikodular başlamıştı artık.. Yok paraları bitti, yok izin alamadılar, yok para aklıyorlar gibi bir sürü şey çıktı.. Çok komik, biz bu masada otururken, yan masadakilerin bunları konuştuğunu duyduk.. Piyasanın nabzını tutmak zorundasınız.. Biz o nabzı fark ettik.. Rekabet tabii ki çok hoş bir şeydir ama herkes rakip olmasını bilmez.. Biraz da destekleyerek aleyhimize konuşulmaya başlanmıştı.. Biz de duyuyorduk; kendi çevremiz bize çok iyi iletiyordu.. Ve açılana kadar burayı büyük bir kitle Angel Balık zannediyordu.. Bir bölümü de butik otel açılacak sanıyordu döner kapıdan dolayı.. Çünkü biz sürpriz bir giriş yaptık hakikatten.. Kendi çevremizin dışında pek bilinmiyordu.. Dolayısıyla tabii ki bu tarz şeyler oldu normal olarak.. Yusuf Köksal.. Şöyle komik şeyler de var.. Ben firma sahibinin damadıyım.. İlk bana buraya teklif ettiği zaman ben bu işleri bilmiyordum.. Okula gittim ve ekibimi de o sayede bulmuş oldum.. Oradan birisi Shiva Hanım'ı tavsiye etti.. Görür görmez ilk buluşmamızda çok iyi bir ekip olacağımızı anladım.. Daha sonra bir mutfak şefiyle tanıştım.. Bana Güney Afrika'da çalışan bir arkadaşının olduğunu söyledi ve Hazer'i tavsiye etti.. Ben Hazer'le mailleştim ve Türkiye'ye geldi.. Ve aynen Shiva'yla olduğu gibi Hazer'le de ilk günden kaynaştık.. Bir de bizim tutumuz şöyle oldu; biz hiç kimsenin işine pek karışmadık.. Mutfak kendi işini yaptı, koordineyi Shiva Hanım yaptı.. Shiva Aslani.. Yani biz insan kaynakları mantığında yürütmedik işleri.. Biraz hislere dayalı gerçekleşti her şey.. Dikkat ettiğimiz bazı nüanslar oldu.. İşte herkesin lisan bilmesine, sektörden gelmiş olmasına ve mümkünse yurtdışının tadını almasına dikkat ettik.. Ki öyle de zaten herkes.. Doğrusu da oymuş zaten.. Çünkü her şeyden önce insan ilişkileri geliyor.. Formülleri koymak daha kolay aslında ama zamanla oturacak her şey.. İnancımız sonsuz.. [resim=20110302resim-183802D6][/resim] [b]CHILAI'NIN AÇILIŞI NİSAN'DA GERÇEKLEŞTİRİLECEK.. [/b] Peki mekan hakkettiği açılışı ne zaman yaşayacak? Nisan'da.. Nisan ayını özellikle bekliyoruz, çünkü şu teraslarda o tadı yaşamazsak yazık olur.. Yusuf Köksal.. Godiva gelecek, onun gelmesini bekliyoruz.. Güneşliklerimiz gelecek, eksikler tamamlanacak tamamen.. Shiva Aslani.. Aynen.. Gündüz buranın boş olmasını takmıyoruz, 'oh, iyi iyi' deyip işleri bitiriyoruz.. O yüzden Nisan her şeyin bittiği bir ay olacak.. Üst barımız var; orası ayrı bir konsept olacak, havaların ısınması gerekiyor açık teras çünkü orası da.. Özetle burası sabah 12.00 ve gecce 02.00 çalışan bir mekan ama gerçekten de yaz ve gecce mekanı. İşin özeti ben eğer biraz işimi biliyorsam Nisan'dan itibaren bu mekan yıkılır.. [resim=20110302resim-183802C8][/resim] [b]FINE DINING'DE MAYIS'A KADAR YER YOK! [/b] Hatta Fine Dining bölümü şimdiden yıkılmaya başladı.. Mayıs'a kadar rezervasyonlarımız dolu.. Yer yok dediğimiz zaman fırça bile yiyoruz.. Fine Dining aldı başını gidiyor o yüzden, hatta neredeyse tanıtımları bile durdurmaya karar verdik.. HAZER AMANİ [resim=20110302resim-183802G6][/resim] [b]Peki biraz sizi tanıyabilir miyiz? [/b] Yusuf Bey'in dediği gibi ben Güney Amerika'da çalışıyordum..Bundan 8.5 yıl önce Güney Afrika'ya gittim.. ODTÜ mezunuyum aslında.. Culinary sektörüne adım atmak istedim.. Cordon Blue bu işin en iyisidir..Ondan üç senelik diplomamı aldım.. Sonra Güney Afrika'da stajyer olarak başladım.. Ve otelden executive head chef olarak çıktım.. Ve ondan sonra başka bir otele geçtim ve o sırada Yusuf Bey'lerle irtibata geçip Türkiye'ye geldim.. Projeye inanılmaz inandım.. Ve kendimi ekibin bir parçası buldum.. [b]KLASİK TATLARI CHILAI TARZINDA YORUMLUYORUZ[/b] [b]Buranın lezzet konseptinden bahsedelim lütfen.. [/b] Ben Cordon Blue mezunu olduğum için klasiklerin eğitimi aldım.. Dünyada bugüne kadar yapılan klasikleri de çok seviyorum o yüzden.. Biz de ne yaptık o lezzetleri Türk damak tadına uydurmak demeyeceğim, Chilai'nin şekliyle yapmaya çalıştık.. Mesela bistro katından bahsedersek İngilizler'in klasik fish&cips'ini taa Avustralya'dan gelen okyanus levreğiyle yaptık.. Onu patatese sardık ve kızarttık.. Mantık bu aslında klasikleri tamamen Chilai tarzında kendimize göre yorumluyoruz.. [resim=20110302resim-183802B5][/resim] [resim=20110302resim-183803E4][/resim] Üst kat bambaşka.. Bir sushi bölümümüz var, bir de Fine Dining kısmımız var.. Buradaki yemeklerin fiyat aralığına baktığınız zaman 15-16 TL'den başlıyor 54 TL'ye kadar çıkıyor.. [b]En pahalı yemeğiniz ne kadar? [/b] İşte orada değişiyor.. Çünkü mantığımız şu.. Herkesin beğendiği ürünler ana mönümüzde var.. Ana mönümüz dediğim bir 10 tane başlangıç ve 7-8 tane de ana yemek.. Bunun dışında 3-4 günde bir dinamit mönümüz var.. Hangi ürünün en tazesi ve en güzeli gelirse ondan çıkartıyoruz.. Yusuf Bey'lerin diğer Angel'ları da olduğu için oradakiler arıyor mesela beni bugün çok güzel bir kalkan geldi.. Hemen bakıyoruz, hoşumuza gidiyor ve mönüye koyuyoruz.. Ama en pahalı yemeğimiz şu anda 154 milyonla 800 gramlık ıstakoz.. [resim=20110302resim-183803D3][/resim] [b]SADECE SOYA SOSUNU DIŞARDAN ALIYORUZ[/b] [b]Sushi'lerde bir farklılık var mı peki? [/b] Onda yapılabilecek bir şey yok, çünkü yeteri kadar oynanmış.. Amerikan style sushiler burada yediğimiz.. Onlara yapılacak bir şey yok o yüzden.. Ama biz ne yapıyoruz; soslarını kendimiz yapıyoruz.. Bizim dışardan aldığımız tek sos soya sosu.. Onun haricindeki tüm soslar burada yapılıyor.. [Shiva Aslani.. [b]CIPRIANI'DE ÇORBA 95 LİRAYMIŞ.. ALTIN TOZU DÖKÜYORLARSA İÇERİM O ÇORBAYI.. [/b] Şöyle de bir şey var.. Bizim kendi kontrol sistemimiz var.. Mesela Hazer geliyor.. Akşama şu şu spesiyalitem var diyor.. Hemen ürün reçeteleri hazırlanıyor.. Maliyet çıkıyor, önce ürün maliyeti sonra da total maliyet koyuluyor.. Makul bir kar marjıyla da ürünü fiyatlandırıyoruz.. Dolayısıyla biz rakamlarımızda uçmuyoruz gerçekten.. Ucuz derken biz zarar etmiyoruz; diğerleri çok fazla kar elde ediyor.. Aradaki tek fark bu.. Saygı duyuyorum Cipriani'ye kesinlikle; -bu arada Yusuf Bey mutlaka gidelim, bizi çok karıştırıyorlar çünkü- çorba 95 liraymış..Bakın ben yıllardır bu işi yaparım ve çok da eğitimliyim bu konuda.. Altın tozu döküyorsa içerim.. 95 liraya ne çorbası yapılabilir.. Hazer'e de sordum.. 95 liralık ne konulabilir bu çorbanın içine dedim.. Bütün ıstakozu koymaları gerekir dedi.. Biz diyoruz ki kaliteli hizmet, kaliteli yemek ve keyif.. Kaprisler de dışarıda bırakılacak tabii ki.. Biz konseptimizin arkasında çok sağlam duruyoruz ve pek ödün vermiyoruz dolayısıyla.. Gelecek olan kitle bizim kitlemizdir ve söz veriyoruz kapıdan içeri girdikleri anda çok büyük keyif alacaklardır ama kaprisler dışarıda kalacak.. [b]KİŞİYE ÖZEL FİYAT POLİTİKASI YOK.. [/b] Yusuf Köksal.. Bizim dört işletmemiz var ve hepsinde aynı fiyat politikasını uyguluyoruz.. Bizde kişiye özel fiyat politikası yok.. [b]KİM GELİRSE GELSİN 23.00'DAN SONRA CHILAI MUTFAĞI AÇILMAYACAK.. [/b] Shiva Aslani.. Gecce saat 23.00'da son sipariş alınır ve mutfak kapanır.. 23.00 – 01.00'da da bar snack mönümüz var.. Bakın bunu iddiayla söylüyorum, umarım lafımı yemem; kim gelirse gelsin, o mutfak açılmaz bir daha.. Tabii o isteğin şekli de önemli.. Ben bilmem kimim, aç mutfağı şeklinde gelen isteklere yanıt yok ne yazık ki.. [resim=20110302resim-183803D4][/resim] [b]KONSEPT RAKIYA UYGUN DEĞİL AMA EN ALA RAKI CHILAI'DE MEVCUT! [/b] [b]Rakı satışı yok diye bir şeyler okudum önce, sonra rakı satışının yapıldığını öğrendim.. Nedir o konu tam olarak.. [/b] Aynı kişi yazdı zaten.. Sabah ekonomi servisinden Sinan Özedincik'e verdim o röportajı ve rakının bizim konseptimize pek uymadığını ama rakı satışının yapıldığını söyledim.. Ama mönüde de göremeyeceksiniz dedim.. Ancak masa talep ederse özel rakı mönü kartımız var, o gidiyor.. Sinan Bey de sağ olsunlar bunu biraz sert bir dille yazmışlar sonra Arda Uskan bunu kullanıp bize Lucca'yı örnek göstermiş.. Hemen düzeltme gönderdik ve yayınladılar.. Yani öyle bir şey yok.. Ama ısrarla söylüyoruz bizim konseptimiz rakıya uygun değil ama istenirse en alası bizde var.. [b]MEY GROUP YENİ ANLAŞMASINI CHILAI'DE İMZALADI! [/b] Hazer Amani.. Rakıyı sevmiyoruz, istemiyoruz gibi bir durum yok yani.. Ben mesela yukarıda kılıç balığını rakı sosuyla veriyorum.. Rakıyı sevmezsek bunu yapmayız sanırım.. Hatta yineliyorum rakıya karşı bir mekan olsa Chilai, Mey Group yeni anlaşmalarını basının önünde imzalamak için burayı seçmezlerdi.. [b]BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?[/b] - Mutfakta 28 kişi çalışıyor ve devasa bir mutfakları var.. Her bölüm için ayrı bir yer tasarlanmış.. Balıklar, etler, makarnalar, salatalar. Tatlılar hepsinin kendine ayrı bir bölümü var.. - Mekanın soğutulmuş bir çöp odası var.. Çöpler orada imha ediliyor.. - Ansiklopedi kıvamında ve muhteşem yemek fotoğraflarıyla bezenmiş mönüleri var ve ileride bu mönüden bir yemek kitabı çıkarmayı düşünüyorlar. - Giriş katında bulunan terasta yaz geccelerinde canlı müzik gerçekleştirilecek.. Şovlar sergilenecek. - İçinde viskinizden tutun da küçük aperatiflere kadar her şey olan bir VIP araçla isterseniz belli bir ücret karşılığında kapınızdan bile alınabiliyorsunuz.. - Angel Goup'un bundan sonraki hamlesi 2-3 sene içinde bir otel açmak olacak.. Bu kadar anlattım; bir de gözlerinizle görün.. Hadi, şimdi de Chilai'ye götürüyorum sizi.. Büyülenme sırası sizde.. [url=https://www.gecce.com.tr/video/mekanlar/chilaiden-muhtesem-goruntuler]video için tıklayın[/url] Dilara Pekel