TRUVA VE ENGİNAR!

Admin
Admin
Yayın Tarihi : 21-05-2004 15:16
Balmumcu'da bulunan Divan Pub'daki "Enginar Günleri" ndeki yemekten sonra ofise gelip hemen İzmir'deki anamı aradım ve "anacığım senin yaptığın enginar dolmasının eline kimse su dökemez. Çocukluğumuzda burun kıvırarak yediğimiz enginar dolmasının porsiyonu burada 12 milyon 500 bin lira ve seninki gibi değil. İki zeytinyağlı enginarın arasına pilav koymuşlar, dolma diye yutturuyorlar. Oysa senin ki ne güzeldi be anacığım. Yapraklarıyla yaptığın enginar dolması mükemmeldi. Yapraklarını dişimizle sıyırırdık. Nerede o dolmalar?" dedim.. Anam da, "yavrum İstanbul'a geleyim de sana yeniden yapayım, sen yeter ki iste oğlum" dedi.. Bir haftadır gideceğim gideceğim ama nasip olmadı. Geçtiğimiz Cumartesi Kalamış Divan Marina'ya gittim, enginar günleri oraya uğramamış! Kısmet bugüneymiş. Balmumcu'da çok beğendiğim Divan Pub'a oturdum ve enginar mönüden söylemeye başladım; Enginarın çorbası, zeytinyağlısı, dolması, panesi, füme somonlusu, mantarlısı, karideslisi, tavuklusu ve etlisi.. Tabii ben, anamın dolması gibi düşündüğüm için önce zeytinyağlı söyledim, ardından da dolmasını istedim. Zeytinyağlısı bile Ali Atıf Bir hocanın bugün öve öve bittiremediği gibi değildi. Büyük ve kılçıklıydı! Oysa İzmir Urla'dan getirilen küçücük enginarlar ile yapsalardı böyle olmazdı. Ardından dolması geldi ama hayal kırıklığı.. Ben kabuklarıyla beklerken hamburger misali yine iki zeytinyağlı enginarın arasına pilav koymuşlar. Buna enginar dolması diyorlar! Şefi çağırdım, "bu enginar günleri listesinin içinde yapraklısı olanı yok mu?" dedim. "Yok Kenan Bey" dedi.. Son gittiğim İspanya gezisinde bir restoranda yediğimiz minicik yapraklı zeytinyağlı enginarı hatırladım.. Yer İspanya ve mükemmeldi. Buna gurmeler Ali Esad Göksel, Mehmet Yaşin, Ali Sirmen, Mehmet Yalçın ve Figen Batur da şahitlik edecektir. İstanbul'daki Paper moon'da enginar yaprakları sote yaparlar, mükemmel.. Papermoon, İtalyan restoranı.. Aynı şekilde enginarlı risotta da süperdir.. Bizde de "Enginar Günleri" yaparlar, enginara sahip çıkarlar ama maalesef her zaman olduğu gibi yapmış olmak için yaparlar! Bir de tanıtıma "annenizin usülüyle" diye yazmışlar. Anam acaba o yaptığınız enginar dolmasını yer miydi? Bizde her şey göstermelik! Türkiye, Türkler olarak her şeyimiz var ama hiçbir şeyimiz yok! Truva'yı bile Yunanlılara kaptırdık! Millet Truva'yı Yunanistan'da sanıyormuş. Tabii sanar.. Turizm Bakanlığı uyuduğu sürece de sanmaya devam edecektir. Truva filminde sürekli Yunanistan'ın adı geçiyor ama Türkiye veya Anadolu'dan eser yok! Kim bilecek Truva'nın Türkiye'de olduğunu.. Bu film çekilirken nerelerdeydiniz acaba? Adamlar bizdeki Truva'yı başka ülkelerde çekiyor, bizimkiler film vizyona girince Çanakkale'de kokteyl yapıyor! Böyle komiğiz işte.. Enginar'ımız var, kıymetini bilmeyiz! Truva'mız var ama müzesi kapalı! Afedersiniz ama bizden bi bok olmaz!