MİMOLETT VE MURAT BOZOK!

Admin
Admin
Yayın Tarihi : 01-03-2010 13:40
İstanbul’da heyecanlanacak yeni bir restoran keşfettim; Mimolett.. İsmini turuncu renkli Fransız peynir çeşidinden alan Mimolett, Sıraselviler’de iki ay önce açılmış. Önce izlenimlerimi yazayım, sonra hikayesini ve hem mutfak şefi, hem de sahibi olan Murat Bozok’u anlatırım. Zira çok renkli bir geçmişi var Murat Bozok’un.. Beyoğlu, Sıraselviler ters gibi görünse de Mimolet, Sıraselviler’e girince 500 metre ileride sol tarafta sizi karşılıyor. Kayra Şarap Akademisi’nin olduğu binada yer alıyor.. Tarihi bir bina.. Kapı karşılaşma çok iyi.. İstanbul’da eksik olan bayan karşılamacılardan en güleryüzlüsü Mimolett’te sizi karşılıyor ve masanıza kadar eşlik ediyorlar.. Sağolsunlar bizi hemen mutfak önündeki “şefin masası”na aldılar. Bu masanın özelliği şef ne verirse onu yersiniz. İtiraz edemezsiniz. Ben de ilk gittiğim mekanlarda seçimi her zaman şefe bırakırım zaten. Şefin masası tüm mekana hakim olan bir konumda ve yukarıda. Aslında restoran masaları bir alt katta ama şefin masası’ndan tüm masaları görebiliyorsunuz. Ayrıca üst katta bir de 15 kişilik özel bir oda var. Boğaz manzaralı ve sigara içilebilen bir bölüm. Ben orayı çok sevdim. Bir daha sefere Mimolett’e 15 kişiyle gidip, o özel bölüme rezervasyon yaptıracağım. Şef’ten özel yemekler gelmeye başladı. İlk önce kahve fincanında elmalı türf yağlı kereviz çorbası.. Başlangıç olarak iyi. Ardından keçi peynirli pancar salatası.. Bu seçim de güzel.. Ve hemen ardından kaz ciğeri.. İşte bu harika bir seçim.. Ve harika pişirilmiş. Çok yağlı ve çok sert değil. Tam kıvamında. Mideye değil, beyne gidiyor direkt.. Mimolet’te en dikkat çeken taraf restoran müdürü olan Nesrin Yavuz’un servise eşlik etmesi ve önce davet sahibine değil, davetlilere servis yapmasıydı. Nesrin Yavuz daha önce swissotel külütüründen gelmiş ve çok başarılıydı. Mimolett’e yakışmış. Mimolett’te inanılmaz bir şarap mönüsü var.. Yerli şarapların tümüyle birlikte 400 çeşit yabancı şarap markası da var. Bir de bayan somalier vardı. Adı İlkgün Çam.. Ülkemizde bayan somelier’lerin olması da çok hoştu. İlkgün Çam’dan beyaz şarap rica ettik, getirdi, hoş-beş sohbet derken o gün son iş günü olduğunu öğrendik. Çünkü Corvus şaraplarının sahibi Reşit Soley, Mimolett’in somelieri’ni işe almış. Yemek servisi bitince masamıza gelen hem şef, hem de patron olan Murat Bozok’a bu durumu sorunca biraz üzüldü ve “Türkiye’de ilk kazığımı Reşit Soley’den yemiş oldum” dedi.. Mönüye hemen devam edeyim, sonra Murat Bozok’u anlatacağım size.. Kestaneli risotta ve deniz levreği servis edildi. Deniz levreğinin altında ızgarada pişirilmiş olan közlenmiş biber olması, sanki levreğin mangalda pişmiş izlenimini veriyordu ve çok hoştu. Deniz levreği harika pişmişti. İçi nemli, dışı kıtır kıtır.. Murat Bozok “İstanbul’da balığı fazla pişiriyorlar. Balık o kadar fazla pişirilmez” dedi ve ayrıca “balık kılçıkla servis edilmez, tüm kılçıkları cımbızla tek tek çıkartıryoruz” dedi. MURAT BOZOK KİMDİR? İstanbul Üniversitesi İngilizce İşletme’den mezun olan Murat Bozok, aşçılık yapma kararının ardından ABD’de 2 senelik Johnson & Wales Üniversitesi’ne kaydolmuş. Okurken aynı zamanda Rhode Island’daki restoranlarda çalışmaya başlayan Bozok, ilk ciddi aşçılık tecrübesini Hyatt ve Ritz Carlton’un Boston ve New York şubelerinde çalışarak kazanmış. Aldığı eğitimler sırasında ‘Michelin’ kavramıyla tanışan Bozok, Michelin yıldızlı restoranlarda çalışabilmek için Avrupa’nın yolunu tutmuş. Fransa’da Alain Ducasse ve Joel Robuchon gibi dünyaca ünlü 3 yıldızlı şeflere mektuplar yazmaya başlamış. İlk geri dönüş, aynı zamanda 3 Michelin yıldızlı bir restoranın sahibi de olan Şef Pierre Gagnaire’den gelmiş. Ancak Gagnaire, Bozok’un Fransa yerine İngiltere’de çalışması gerektiğini düşünüyormuş. Bunun üzerine Murat Bozok, yeni açılacak olan Sketch isimli 1 Michelin yıldızlı restoranda çalışmak üzere İngiltere’ye gitmiş. Ancak daha sonra, dünya çapında toplam 13 Michelin yıldızına sahip olan Şef Gordon Ramsay, Bozok’u 3 Michelin Yıldızlı restoranında işe almış. 2 sene boyunca Ramsay’nin çeşitli restoranlarında çalışan Bozok, dünyada en çok Michelin yıldızına sahip ve aynı zamanda Gordon Ramsay’nin de ustası olan Şef Joel Robuchon’da aldığı staj teklifiyle Fransa’ya geri dönmüş. Artık en iyi şeflerle tanışan Bozok, Ramsay ve Robuchon’un pek çok restoran projesinde bizzat çalışmış. Türkiye’ye gelmeden, son olarak Londra’daki Petrus isimli Michelin yıldızlı restoranda çalışan Bozok, şimdi Türkiye’de ve Türkiye’nin ilk ve tek şarap kompleksi olan Kayra Şarap Akademisi binasında Mimolett isimli restoranını açmış. * * * İşte böyle bir adamın mekanı Mimolett.. Tabii Mimolet’i açmadan önce Güler Sabancı, Filiz Şahenk, Fadıllıoğlulları, Barış Tansever gibi isimler Murat Bozok’a ortaklık teklif etmişler ama Bozok bunları kabul etmeyip, kendi mekanını açmayı uygun görmüş. Doğrusunu yapmış, İstanbul’a çok güzel bir mekan kazandırmış. Yemek sonrası gelen çay servisi mükemmel.. Dünyada en iyi restoranların kullandığı 3 konumlu seramik çaydanlıkla çayın ekşimemesi sağlanıyor. Küçük bir kum saati ile çayın konumlarını kendiniz değiştiriyorsunuz. Çay servisine bayıldım. Sırf bu çay servisi için bile Mimolet’e gidilir. Tabii, kapıdan girerken barın köşesinde duran semaver’i görünce şaşırmayın! Ben çok şaşırdım, “böyle bir mekanda ne alaka?” dedim ama Güneri Civaoğlu bayılıyormuş semaver’e.. Barda hep semaver’in başında oturuyormuş. Ben de Murat Bozok’a, o semaver’i Güneri Bey’e hediye etmesini önerdim.. Mimolett okey’dir.. Yaz için terasını Emre Aralot dekore ediyormuş. Teras da çok şık ama Murat Bozok’a yetmez gibi. O sebeple Bebek, Arnavutköy taraflarında bir-iki mekan varmış. Yazın Mimolett’i oralarda da açmak istiyorlarmış. Bence Mimolett’e yazlık bir mekan da çok yakışır. Başta Murat Bozok olmak üzere tüm Mimolett ekibini tebrik ediyorum..