VİYANA’DAKİ TÜRK; DO&CO

Admin
Admin
Yayın Tarihi : 03-04-2007 16:40
[resim=2007040399VIYANA_5jpg][/resim] Viyana'ya gittik, geldik işte... Su gibi geçti gitti yine... Peki niye Viyana'ya gittik? THY'nın yeni ortak kurduğu '[b]Turkish DO&CO[/b]' adlı yemek firmasının davetlisiydik. THY'nin uçaklarda çıkan yeni yemeklerini, yeni konseptini ve firmanın yüzde 50 ortağı olan Atilla Doğudan'ın merkezinde inceledik ve gözlemledik. [resim=2007040399VIYANA_1jpg][/resim] İlk izlenim olarak, Atilla Doğudan adlı insandan, ben bir Türk olarak çok etkilendim. Kendisinden ve yaptıklarından etkilendim. Kurduğu şirketlerden ve sisteminden etkilendim. Ekip çalışmasından ve ruhundan etkilendim. O kadar çok organizasyona imza atmış ki [b]DO&CO[/b], yazmakla bitmez... Air Berlin, Austian, British Airways, Cathay Pasific, Czech Airlines, Emirates, Eos, Finnair, Lauda-Austrian Airlines Group, LTU, Lufthansa, Luxair, Niki, Olympic, Qatar Airways, Royal air marac, South African ve son olarak da tüm bunlara Türk Hava Yolları da (THY) katılmış.. Bu saydığım havayolu şirketlerinin hepsinin yemeklerini [b]DO&CO[/b], yani Atilla Doğudan'a ait tek bir firma veriyor... Tabi, Usaş'ın kapanmasıyla birlikte yüzde 50 THY ortaklı [b]Turkish DO&CO[/b] kurulmuş. Ve böylece THY ilk defa hem kendi uçaklarına, hem de diğer havayollarına İstanbul'dan hizmet verip, para kazanacak... [b]Durun daha bitmedi...[/b] [resim=2007040399VIYANA_2jpg][/resim] Spor, firma ve çok özel davetlerin yemeklerini de hazırlıyor [b]DO&CO[/b]... Ve tabii ki. dünya üzerinde yapılan 19 Formula 1'in, 17 tanesinin yemek organizasyonu ve komple davet organizasyonunu da [b]DO&CO[/b] yapıyor. Plaj voleybolu, binicilik müsabakaları, tenis şampiyonaları, futbol şampiyonaları ve son olarak da İngiltere Müzesi'nin yemek organizasyonlarını da [b]DO&CO[/b] almış. [resim=2007040399VIYANA_3jpg][/resim] Şimdi burada 4-5 paragrafla yazmaya çalıştığım bu muhteşem olayı gözünüzde hayal etmeye çalışır mısınız? Her gün binlerce yemek aynı titizlikle, aynı hijyen ve lezzetle hazırlanıyor ve servis ediliyor. [b]DO&CO[/b] yiyecek-içeceğin Louis Vuitton'u olmak için elinden geleni yapmaya çalışıyor. İnanılmaz bir ekip çalışması var. Kimse patron değil, Atilla Doğudan dahil. Herkes bir eleman gibi çalışıyor. Kimse ön planda ve ünlü de değil. En iyi aşçılar dahil... Herkes eşit çalışıyor ama iyi para alıyor. 25 yıllık firma olan [b]DO&CO[/b]'da elemanların hepsi yıllardan beri işinin başında... Artık bir aile gibi olmuşlar. [resim=2007040399VIYANA_4jpg][/resim] [b]DO&CO[/b]'nun catering hizmeti dışında otelcilik, restorancılık ve pastacılık işi de var.. Viyana'nın tam merkezinde, Stephans Kilisesi'nin yanında DO&CO adlı çok modern bir oteli bulunuyor. Öyle enteresan bir şey ki, otelin yapımına İstanbul'da olsa izin vermezlerdi. Yani o muhteşem Stephans Kilisesi'yle iç içe gibi duran camdan bir otel için yıllarca mücadele vermiş Atilla Doğudan. O kadar tarihin içine modern bir binayı konduruvermiş, üstüne de durmamış ve çatıya da ayrıca camdan bir kafes yapıp, 12 kişilik özel bir camdan oda bile kondurmuş.. Viyana'da böyle merkezi yerdeki muhteşem otelin, bir Türk'ün olduğunu bilmek ayrıca gurur verici. Otel süper, personeli söylememe gerek yok herhalde. Hepsi güler yüzlü ve dediğim gibi bir aile havasında. Yemek lezzetlerini ve mönü zenginliğini de anlatmama gerek yok. Böyle bir alt yapıda, otelin yiyecek- içecek ve barı inanılmaz zengin ve kaliteli. Odalar harika. Viyana'ya giderseniz Stephans Kilisesi'yle iç içe gibi duran [b]DO&CO[/b] otelinde kalmanızı tavsiye ederim. Otellerin dışında, dediğim gibi, restoran ve cafesi de var [b]DO&CO[/b]'nun. Son olarak dünyaca meşhur Demel Pastanesi'ni satın almış Atilla Doğudan. Öyle bir keyifle gezdik, öyle güzel saatler geçirdik ki anlatamam. [resim=2007040399VIYANA_6jpg][/resim] Atladığım daha birkaç işi olabilir ama son gecce, yine [b]DO&CO[/b]'ya ait olan meşhur Kervansaray Restoranı'na gittik... Dünya kalitesinde bir balık restoranı. İçerisi tıklım tıklımdı ve tüm müşteriler yabancıydı. Şefler ise 30 yıl önce İstanbul Kervansaray'dan gelen ve rahmetli İbrahim Doğudan'ın adamları olan aşçıbaşı Fethi Ramazan Yılmaz, şefler Rıfat Akarman ve İbrahim Aydın, garson Ali Mert. 30 yıldır Viyana Kervansaray'ı sahiplenmişler, kendi mekanları gibi işletiyorlar. Hiçbir şey kolay olmuyor. Atilla Doğudan, [b]'Mutfak sahnedir. Artistlerimiz olan aşçılarda her zaman spotların altındadır. Amacımız en kaliteli şekilde insanları eğlendirmektir' [/b]diyor ve Formula yarışlarının catering'ini nasıl aldığını şöyle anlatıyor: [b]- 1992 yılında Macaris'tan Formula'sında hizmet veren firma yarışlara çok az bir zaman kala fiyatı artırınca, iş bize teklif edildi. Ve çok kısa bir zaman zarfında yapmamız istendi. Hiç para gözetmeksizin, gümrüklerin kapalı olmasına rağmen, o dönemde 2 bin kişinin yemeğini, çantalarla ve değişik araçlarla taşıyarak, alnımızın akıyla tamamladık Formula'yı. Ondan sonra da diğer Formula'lar bize verilmeye başlandı. [/b] İşte THY ile ortak bir yemek firması kuran [b]Turkish DO&CO[/b]'nun büyük öyküsünün kısaca özeti. Bir sonraki yazımda, sizlere THY'de değişen mönüleri, mantığı ve yeni konsepti anlatacağım. geziye katılan gazeteci-gurme'ler; Kenan Erçetingöz, Ali Esad Göksel, Ahmet Örs, Mehmet Yaşin, Teoman Hünal, Mehmet Yalçın ve THY İkram Müdürü Ahmet Doğan, THY Basın Müşaviri Ali Genç, Bersay İletişim Danışmanlık şirketinden Gül Mumcu Mutlay..