ARŞİPEL KALAMIŞ’TA AÇILMIŞ!

Admin
Admin
Yayın Tarihi : 01-04-2010 14:58
Giderken çok zorlandım ama gidince de kalkamadım Kiva Han’dan.. Galata Kulesi’nin tam dibinde mekan.. Tarihi bir yapı ve geleneksel lezzetler var.. Aslında İstanbul’da ne kadar gezseniz de, görseniz de hala keşfedilmemiş o kadar çok mekan var ki anlatamam. Her gün gezmek ve keşfetmek istiyorum.. Bunların hepsini sizin için yapıyorum.. İşte Kiva Han.. Esin kaynağı Anadolu’nun binlerce yıllık yeme içme geleneği.. Mutfağı, bu topraklarda hayat bulmuş yerel kültürlerden bugüne süzülüp gelen, az bilinen bir konsept mutfağı. Yapı, Galata Meydanı’nın sayılı tarihi eserlerinden biri. Bu verimli coğrafyada yaşama şansı bulmuş birbirinden farklı kültürlerin farklı pişirme teknikleri, baharatı ve malzemeyi kullanmadaki maharetleri eklenince, ortaya heyecan verici bir zenginlik, tadına doyulmayan lezzetler ve bileşimler çıkıyor. İstanbul dediğimiz kozmopolit kent, her türden, her bölgeden, dünyanın her yerinden insanı barındırıyor. Tüm bu karışımın içerisinde eksik kalan bir yan var; Çağdaş Anadolu Mutfağı! Kiva Han’ın mutfağında pişenler, çocukluğumuza, gençlik anılarımıza, sevdiklerimize doğru bir yolculuğa çıkarıyor hepimizi.. Aşçı Zafer Ertürk mutfağın başında.. Harikalar yaratıyor.. Mekanın sahipleri Zeynep Kakınç ve Levent Veziroğlu.. Zeynep Hanım, sevgili ağabeyimiz Halit Kakınç’ın eşi.. Önceki akşam TV programımdan sonra Oktay Kaynarca ile gittik Kiva Han’a.. Üst katta meğerse canlı müzik de varmış. Gitarıyla müzisyen olan Oktay öyle bir gecce yaşattı ki bize, kendimizden geçtik. Meğerse bizim Oktay Kaynarca’da da ne ses varmış! Sahneye bir çıktı, bir daha da inmedi. Sahne dediğimde öyle aman aman bir şey değil canım, biz bize, iç içeydik.. Oktay Kaynarca daha önce türkü-şiir karışımı bir albüm yapmıştı ama bir kez daha albüm yapmalı bence; kesin çok satar.. Yemekleriyle, ortamı ve keyfiyle Kiva Han’ı çok sevdim. Kesinlikle size de tavsiye ederim.. [b]ARŞİPEL KALAMIŞ’A TAŞINMIŞ![/b] En favori balığım Kalkan.. Mevsimi geçmeden bu aralar balıkçıları dolaşıp kalkan balığı yemeğe çalışıyorum.. Hem sıhhatli, hem de lezzetli.. Bu sebeple size yeni bir balıkçı önereceğim; Arşipel Tabii ki Arşipel yeni bir balıkçı değil, sadece yeri yeni.. Kalamış Yelken Kulübü’nde açıldı. Bodrum Bitez’de başlayan macera, Suada’da devam etti, oradan da Kalamış’a geçti. 2 katlı, marina manzaralı, kocaman teraslı Yelken Kulübü, Arşipel olmuş.. Giriş katı pub ama öyle böyle değil.. Harbiden güzel bir pub olmuş. Benim derdim kalkan balığı ama pub katının mönüsüne de bakmadan edemedim tabii ki.. Burger’ler nefis görünüyor. Izagara tavuk, bonfile, risotto, makarnalar, pizzalar ne ararsanız var. Kalamış için ideal bir pub olmuş.. Bir gün sadece pub için gideceğim.. Üst kat balıkçı.. Bodrum Bitez’in Arşipel’cisi Cemal Ülman mekanda oturuyor.. Beni görünce çok sevindi. Suada popüler bir yerdi, sık görüşüyorduk.. Kalamış’ta beni görmek Cemal’i şaşırttı herhalde. Çok şık ve tam bir balıkçı restoranı yapmış Cemal.. Bildik Arşipel.. Her türlü Ege otundan tutun, çiğ balığın bin bir türlü haline kadar ne ararsanız var.. Canlı ıstakozlar da havuzunda müşterisini bekliyor. Tabii çok hafif mezelerle başlayıp, ortaya bir ıstakoz aldık, sonra da Kalkan Tava’ya elle daldık. Balığı asla ve asla çatal-bıçakla yemem ve asla limon sıkmam. Kalkan balığının da yeri ayrı oluyor.. Kentucky Fried Chicken gibi çıtır çıtır kızarmış, harika bir lezzet. Kalamış Arşipel tamamdır. Reina’nın sahibi Mehmet Koçaslan’ın da gitmesini ve elinden kaçırdığı lezzeti bilmesini isterim. Olmazsa bir gün Mehmet Koçaslan’ı alıp ben gideceğim Arşipel’e.. Bu arada Cemal Ülman, “Bitez’i kapatacağım galiba” dedi. “Aman ha, sakın böyle bir hata yapma, orası senin ilk göz ağrın. Arşipel’in doğduğu yer. Ben senin İstanbul’daki mekanlarına gelince Bitez’deki günbatımını düşünüp hayallere dalıyorum. Hayallerimi öldürme” dedim.. İnşallah beni dinler ve Bitez’deki Arşipel’i kapatmaz Cemal..