GURME KURULU TOPAZ'DA TOPLANDI!

Yayın Tarihi : 31-03-2008 11:34
Yaz mevsimi için geri sayım başladı.. Bir çoğunuza tatili anımsatan bu mevsim bizim için çok özel anlamlar içeriyor.. Neden mi? Her şeyden önce gözbebeklerimizden bir tanesi olan Gecce Summur Guide'ın çıkma zamanı geliyor.. Daha sonra da sırada dünya oscarlarıyla yarışacak kalitede olan Gecce Mekan Oscarları Töreni var.. 2008 Haziran ayında çıkacak Summer Guide Dergisi'ne çok dikkatli bakmanızı şimdiden tavsiye ediyorum size.. Çünkü bu sene elinizde tutacağınız dergi, diğer altı seneye oranla en kapsamlı yaz rehberiniz olacak.. Summer Guide'ın rakibi yok, tıpkı Winter Guide'ın ya da The Best Places İstanbul'un olmadığı gibi.. Bizim tek rakibimiz sadece kendimiziz.. O nedenle işimiz daha zor.. İddiamız çok büyük.. Amacımız her sene bir önceki senenin dergisini geçebilmek çünkü.. Bu seneki derginin en büyük farkı, dergiyi bendenizin yapacak olması.. Şaka bir yana bu yaz size önderlik edecek Summer Guide 2008; içeriğinden, mizanpajına, mekanlarından bilgilendirmelerine kadar bambaşka olacak.. Hazırlıklar başladı.. İlk toplantımızı 28 Mart Cuma geccesi Topaz'da gerçekleştirdik.. Türkiye'nin rakipsiz en iyi guide'ı olan "Gecce Summer Guide/2008'in seçkin Gurme Kurulu üyelerinin katılımıyla gerçekleşen bu toplantının detaylarını birazdan anlatacağım ama önce Topaz'dan bahsetmek istiyorum sizlere.. [b]Topaz'da Yunan Esintileri[/b] Her mevsim farklı bir Akdeniz ülkesinden misafir aşçı ağırlayan Topaz Restoran, ilkbahar dönemi için Atina'nın en popüler restoranlarından "48"in sahibi ve şefi olan Christoforos Peskias ile anlaştı.. Mesleki eğitimini Boston Üniversite'sinde tamamlayan Peskias, aralarında gastronominin en kıymetli ustası olarak bilinen ve de 2 yıl üst üste dünyanın en iyi restoranı seçilen "El Bulli"nin de sahibi olan Ferran Adria'nın da bulunduğu çok önemli şeflerin yanında çalışma fırsatını yakalamış, son derece yaratıcı bir şef.. Topaz'ın sahipleri ve şef Peskias ile ekibi yaz ortalarına kadar sürecek bu birliktelikten oldukça iddialı sonuçlar elde edeceklerini ve 2 komşu ülkenin birbirine yakın yemek kültüründen müthiş sonuçlar çıkaracaklarını düşünüyorlar.. Bu kültür alışverişi 17 Mart'ta başladı, Haziran ayının sonuna kadar devam edecek.. İşte biz Cuma geccesi Peskias'ın hazırladığı birbirinden seçkin lezzetler eşliğinde gerçekleştirdik Gurme Kurulu Toplantısı'nı.. Neler mi yedik? Lezzet şöleni Marine balık üçlüsü 'iskorpit ceviche, ouzo jöleli uskumru, fırında kurutulmuş domatesli hamsi tart'la başladı.. Yengeç ve somon, kırmızı havyar sos, Izgara ahtapot, mercimek fava, trüf yag, Breaolaya sarılı kuşkonmazlı maskarpone terin'le de devam etti.. Peskias'ın bu mönüyle önerdiği içki de 'Sarafin Füme Blanc 2006 oldu.. Ardından ara yemekler geldi. 'Prosciutto, rezene ve portakal dilimleri, Keçi Peyniri salatası, yanında önerilen Les 7 Sours – Cinsault 2005 – France şarabıyla tam bir lezzet şöleni yaşattı bize.. Ve tabii ki ana yemekler.. Kaz ciğeri ve nar ile doldurulmuş ızgara kemiksiz bıldırcın, 'jülienne' sebzeler yanında 'Selendi Merlot – Shiraz – Cabernet Sauvignon 2005 – Sevilen Centum – Syrah 2005.. İskorpit ızgara, buharda pişmiş yeşil sebzeler, domates vinaigrette ve yine yanında önerilen Büyülübağ Chardonnay 2006 – Sevilen Centum – Syrah 2005.. Bu muhteşem yemeklerin ardından tatlı keyfine geçildi.. Ve yemeğe kıyılamayacak güzellikte tatlılar masaya geldi.. Damla sakızlı panna cotta, gül özlü çilek, fıstıklı beze, yoğurt köpüğü, mandalina marmeladı ve yanında Safir – Misket 2005.. Tüm bu lezzet şöleninin üstüne bir de Topaz'ın büyüleyici manzarası eklenince en keyifli Gurme Kurulu Toplantı'larından birini yaşadık.. [b]Ve gelelim toplantının ayrıntılarına..[/b] Gecce saat 19.30 gibi Topaz'ın barında başladı.. Keyifle içilen içkilerin ve tatlı bir sohbetin ardından tüm üyeler gelince bizim için özel olarak hazırlanmış olan masaya geçildi.. Toplantıda Gecce Yayın Kurulu Başkanı Kenan Erçetingöz, The North Shield Pub'ların kurucusu Teoman Hünal, gecce hayatının duayenlerinden, besteci ve yorumcu Olcayto Ahmet Tuğsuz, Hilton İstanbul Operasyon Müdürü Hasan Sabuncu, Çapa Grup'ta geçen yılların ardından Bodrum'a yerleşen Gülsün Sami, Feriye Restaruant'ın sahibi ve şefi Vedat Başaran, Mimar ve Sabah Gazetesi Yazarı Ali Esad Göksel, Sabah Gazetesi Gurme Yazarı Ahmet Örs, Hürriyet Gazetesi Gurme Yazarı Mehmet Yaşin ve Steakhouse'nin sahibi Emre Mermer hazır bulundu.. Diyetisyen Dilara Koçak'ın yurtdışında olduğu için katılmadığı toplantının en yeni üyesi ise Cumhuriyet Gazetesi'nin duayen yazarı Ali Sirmen oldu.. Toplantımızın amacı Haziran ayında piyasada olacak Summer Guide'n içinde yer alan mekanları tespit etmek, hangilerin girip hangilerinin girmeyeceğine karar vermek, mutfaklarını belirlemek ve yeni açılacak mekanları en ince ayrıntısına kadar tespit etmekti.. Konu yelpazesi bu kadar geniş olunca İstanbul yeme içme kültüründen başlayıp, eğlence hayatına daldık haliyle.. Türkiye'nin içinde bulunduğu durumdan eğlence sektörünün içindeki artılara eksilere, yeni açılan mekanlardan içsel değişiklikler yapacak mekanlara, restoran sahiplerinin bu konuyla ilgili enteresan, bir o kadar ilginç ve yenilikçi fikirlerine kadar bir çok konuya ev sahipliği yaptı beynimiz.. Size şu kadarını söyleyeyim.. Sıkı durun bu yaz gerçekten bambaşka ve çok eğlenceli olacak.. Öyle güzel mekanlar açılacak ve öyle yenilikler olacak ki siz bile şaşırıp kalacaksınız.. Detayları Summer Guide'dan takip edersiniz artık.. 28 Mart 2008 Cuma geccesi Topaz'da gerçekleşen Gurme Kurul Toplantısı bu yazın ilk toplantısıydı.. Kararlar alındı, mekanlar tespit edildi, hangi yeniliklerden bahsedileceği konusunda fikir birliğine varıldı.. Şimdi hazırlık zamanı.. Önümüzdeki ay aynı ekip yine bir araya gelecek, bu kez de yıldızlama ve puanlama toplantısı yapılacak.. Sonuç itibariyle Haziran ayında elinize alacağınız dergi, yine dolu dolu, yine kendi alanında ilk ve yine kült bir eser olarak kitaplığınızdaki yerini alacak.. Hangi mekanda ne yiyip, ne içebileceğinizi, hangi restoranda verdiğiniz paranın karşılığını alabileceğinizi, hangi barın şarap mönüsünün iyi olduğunu, pahalı ve ucuz yerleri, sabaha kadar açık olan mekanları, mekanın otoparkının olup olmadığını, gay'lere özel yerleri, gurme kurulunca tavsiye edilen, "en iyi" ve "çok iyi" olarak değerlendirilen mekanlara ilişkin tüm bilgileri, Haziran ayında piyasaya çıkacak olan Gecce Summer Guide / 2008'de bulacaksınız..