GECCE GURME KURULU TOPLANDI!

Yayın Tarihi : 07-10-2009 12:20
Gecce Yayın Gurubu’dan süper bir yenilik.. Yaklaşık 8 yıldır her kış sezonuna damgasını vuran Gecce Winter Guide’dan bu sezon sizi mahrum bırakıyoruz ve sadece bu sezon için çok özel bir dergi hazırlıyoruz. İstanbul’un sadece en kaliteli 250 mekanının yer alacağı ‘Best Restaurant 250’ Dergisi için çalışmalar son sürat devam ediyor.. Önümde yığınla dosya, mekan listesi ve yazılar var. Ama sayım belli, en iyi 250! Bu dergi ‘en’lerin dergisi olacak çünkü; en kaliteli, en iyi, en lezzetli, en eğlenceli, en, en, en.. Her daim ‘en’ kısacası.. [resim=20091007resim-183910B2][/resim] [resim=20091007resim-183910B2][/resim] [resim=20091007resim-183910E4][/resim] Peki bu dergide başka neler olacak, farkı ne? Efendim bu dergide mekanlarla ilgili daha fazla bilgi bulabileceksiniz. Daha çok yazı olacak yani. Mekanları hem alfabetik hem mutfaklarına, hem de bölgelerine göre takip etme şansınız olacak. Kısacası gitmek istediğiniz bir mekana her şekilde ulaşabileceksiniz… Bunun dışında dünyanın en iyi 50 seçkin restoranı, İstanbul’un en iyi 50 oteli, en iyi 5Avrupa’nın ve Türkiye’nin en popüler kayak merkezleri, seksi kaçamak adresleri yer alacak Best 250’de.. Biliyorsunuz dergimiz, sevgili gurme kurulu üyelerimizin de katkılarıyla hazırlanıyor.. Mesleğin en önemli gurularından oluşan uzman isimlerimiz her sayıda bilgileri ve deneyimleriyle bize çok şey katıyorlar. [resim=20091007resim-183910F9][/resim] Gurme Kurulu Başkanı Kenan Erçetingöz, Cumhuriyet Gazetesi yazarı ünlü gurme Ali Sirmen, Milliyet Gazetesi yazarı ve duayen gurme Ali Rıza Kardüz, Hürriyet Gazetesi yazarı ünlü gurme Mehmet Yaşin, Habertürk Gazetesi yazarı, ünlü gurme Ali Esad Göksel, Sabah Gazetesi yazarı gurmeler gurmesi Ahmet Örs, Vatan Gazetesi yazarı, gurme Teoman Hünal, TUROB Başkan Yardımcısı ve gurme Vedat Başaran, Hilton Operasyon Müdürü ve gurme Hasan Sabuncu, ünlü gurme, besteci ve yorumcu Olcayto Ahmet Tuğsuz, Doğuş Grubu Başkanlık Ofisi Bölüm Başkanı, gurme Levent Veziroğlu ve Milliyet Gazetesi Yazarı, diyetisyen gurme Dilara Koçak’tan oluşan ‘Gecce Gurme Kurulu’ Salı geccesi yine bir araya geldi. [resim=20091007resim-183910D9][/resim] [resim=20091007resim-183910G3][/resim] Bu seferki buluşma Hilton Oteli’nde IMF'ın gölgesinde gerçekleşti.. Toplantılar nedeniyle otelde güvenlik önlemleri hat safhadaydı. IMF Başkanı Dominic Strauss Kahn'ın da Hilton'da kalması nedeniyle Hilton'da kuş uçurtulmuyordu desem, yanılmış olmam sanırım. [resim=20091007resim-183911D5][/resim] Bizim toplantı otelin 9. katında yer alan Vista Salonu’nda gerçekleştirildi. Ve her zamanki gibi çok hareketliydi. Çünkü bu kez sayımız belliydi ve sadece 250 mekan seçilmesi gerekiyordu. Hal böyle olunca yaşanan beyin fırtınasını az çok tahmin edersiniz diye düşünüyorum. İstanbul’da yer alan tüm mekanların listesi gurmelere sunuldu ve hummalı çalışma başladı. [resim=20091007resim-183911G5][/resim] [resim=20091007resim-183911C8][/resim] Girecekler, girmeyecekler, kesinlikle olmalı diyenler, hayır asla olmamalı diyenler.. Tanrım görmeliydiniz.. Tüm mekanların gurmelerimizin oylarına sunuldu ve çoğunluğu elde eden mekanlar Best Restaurant 250 Dergisi’ne girmeye hak kazandı.. [resim=20091007resim-183911B1][/resim] [resim=20091007resim-183911F3][/resim] [resim=20091007resim-183911D3][/resim] [resim=20091007resim-183911F2][/resim] Tabii bu arada isim yapmış ama kalitesini kaybetmiş mekanlarda ortaya çıktı.. Örneğin Kuzguncuk’taki İsmet Baba tüm gurmelerden rekor sayıda oy alarak dergiden çıkartıldı.. [resim=20091007resim-183911F7][/resim] İsmet Baba gibi nicesi de bu dergide yer alma şansını kalitelerinden ödün verdikleri için, bu işin ‘sadece isim yapmakla’ alakası olmadığını unuttukları için kaybettiler.. [resim=20091007resim-183911A7][/resim] Toplantının en şiddetli tartışmaları ‘mutfak şefleri’ konusunda yaşandı. Çünkü biz bu yıl mutfaktaki kahramanları da ortaya çıkartmak istiyorduk.. Dünya şeflerine nasıl sahip çıkıyorsa biz de sahip çıkalım, hak ettikleri değeri verelim diye düşünüyorduk. Fakat toplantıda gurmelerimizin çoğunun bizim gibi düşünmediği ortaya çıktı. Ali Esad Göksel, ‘rüzgar gülü gibi değişiyor şefler, doğru olmaz koymayalım’ derken Ahmet Örs de ‘Kendi restoranları olan şefleri koymak mantıklı, ama diğer türlüsü olmaz.. Çünkü çok fazla sürkülasyon olan bir sektör’ diyerek Göksel’i destekledi. Ve sonuç itibariyle Best Restaurant 250’de her mekanın şeflerine özel bir bölüm açılmamasına karar verildi. [resim=20091007resim-183911E1][/resim] [resim=20091007resim-183911E8][/resim] Ardından bizim toplantıların favori tartışma konusuna geçildi.. Nedir bu? Tabii ki yıldızlamalar.. Hangi mekana kaç yıldız verilecek, yıldızlar neye göre verilecek konuları üzerinde yine saatlerce duruldu.. Ve her mekanın yıldızları tespit edildi. Sanmayin ki bu yıldızlar değişmeyecek; derginin son anına kadar bu yıldızlarla oynanıyor.. Sadece yıldızlamalar için tüm Gurme kurulu tekrar toplanıyor ve en nihai kararı veriyor. [resim=20091007resim-183911D8][/resim] [resim=20091007resim-183911E7][/resim] İstanbul’un en yeni mekanları da gurmelerimizin süzgecinden geçirildi. En merak edilen yeni mekan İstinye Park’taki Masa Restaurant’ın sahibi Umut Özkanca’nın Beyoğlu’nda açacağı mekan oldu.. 2 hafta içinde tüm özellikleri, adı sanı belirlenecek olan mekan tüm gurmelerimizin merakını cezbetti diyebilirim. Merakla beklenen diğer mekan ise Feriye’nin sahibi Vedat Başaran’ın açacağı Karakol.. Son sürat çalışmalar sürüyor; Karakol da önümüzdeki günlerde devreye girecek. Ve tabii ki Biber de merakla beklenen diğer mekanlardan. 10 Ekim’de Nişantaşı’ndaki eski Banyan’ın yerinde açılacak olan Biber, eski havasına ve popülaritesine şimdiden kavuşmuş durumda.. Gurmelerimizin izlenimleri de bu yönde.. [resim=20091007resim-183911F5][/resim] [resim=20091007resim-183911D4][/resim] Toplantının öne çıkan bir diğer konusu da etnik restoranlar oldu.. En kaliteli etnik restoranlar yine gurmelerimiz tarafından seçildi ve onaylandı. [resim=20091007resim-183911F7][/resim] [resim=20091007resim-183911A4][/resim] Toplantının en neşeli anı Olcayto Ahmet Tuğsuz'un Kenan Erçetingöz'den 'gecce arması' istediği anlardı.. Erçetingöz, en eski gurme kurulu üyelerine bir dahaki toplantıda hediye vereceğini söyleyince Olcayto Bey, 'Sen bize en iyisi gecce arması yaptır bir tane' diyerek gurmeleri kahkahalara boğdu.. [resim=20091007resim-183911D6][/resim] Sonuç itibariyle derginin ana çatısı Gecce Gurme Kurulu toplantısında oluşturuldu.. Derginin her sayfasına noktası virgülü atlanmadan karar verildi.. Tüm işler eksiksiz bir şekilde tamamlandıktan sonra keyif saatleri başladı.. [resim=20091007resim-183911F2][/resim] İstanbul’a tepeden bakan ve muhteşem Boğaz manzarasını gözler önüne seren The Roof Restaurant’ta bizim için muhteşem bir masa hazırlatmış sevgili Hasan Sabuncu. Hasan Sabuncu bizim gurme üyemiz olmasının yanı sıra Hilton Oteli’nin de Operasyon Müdürü.. Kısacası Hilton’un olmazsa olmazı.. [resim=20091007resim-183911B5][/resim] 55 yıldır fine dining servisi veren tek restoran olma özelliğini bünyesinde barındıran The Roof Restaurant için söylenecek çok şey yok aslında. Tek kelimeyle de özetlenebilir durum: ‘Mükemmel’ [resim=20091007resim-183911B2][/resim] [resim=20091007resim-183911C6][/resim] Bizim için muazzam bir mönü hazırlanmış.. İlk yemek votka ve pancar ile marine edilmiş somon balığı, baharatlı ‘focaccia’ydı.. Üzerinde salatalık ve fındık sosla servis edildi. Ardından pastırmalı deniztarağı, sote edilmiş ıspanak biber ikram edildi, üzerinde bezelye sos ile.. Ana yemek olarak da Tava kalkan ‘a la Boulangere’ tereyağlı kapari ile sunuldu; ki bu muhteşemdi.. Diğer bir seçenek olarak ördek eti ile doldurulmuş bıldırcın dolması, porcini mantarlı tart tercih edildi.. Tatlı olarak sunulan zencefil aromalı ılık portokal çorbası, bademli kek ve portakal salatası çok lezzetliydi. Çikolata sufle, rakı aromalı elmalı dondurmayla ikram edildi ve gerçekten enfesti.. [resim=20091007resim-183911A6][/resim] [resim=20091007resim-183911C6][/resim] Bu lezzetli yemeklere çok keyifli sohbet de eşlik edince ortaya tadından yenmez bir durum çıktı. Gurmelerimizin her biri nerdeyse bir abide.. Hal böyle olunca da her birinde yüzlerce ansiklopedi çıkartacak malzeme var.. [resim=20091007resim-183911F2][/resim] [resim=20091007resim-183911F6][/resim] [resim=20091007resim-183911C5][/resim] [resim=20091007resim-183911D5][/resim] Onlardan o eski anıları dinlemek, onların okul yıllarına şahitlik etmek pek keyifliydi.. Kuleli – Galatasaray karşılaştırması, Ali Sirmen’in Akşam Gazetesi anıları yemeğin en keyifli anlarıydı.. Sonuç itibariyle hararetli başlayan gecce, yine geride güzel anlar bırakarak arşivdeki yerini aldı.. [resim=20091007resim-183911A7][/resim] [resim=20091007resim-183911E8][/resim] [resim=20091007resim-183911D7][/resim] Tüm gurme kurulu üyelerimize dergiye ışık tuttukları, bilgi ve birikimlerini paylaştıkları için çok teşekkür ederiz. Bu güçlü ekip sayesinde senelerdir 'bizden daha iyisini' yapana rastlayamadık, müteşekkürüz efendim.