NE YERSENİZ O OLACAKSINIZ! BESİNLER ZİHNİ NASIL ETKİLER?

Yayın Tarihi : 12-12-2011 10:26
[resim=20111212resim-185055B7][/resim] Bugünkü yazımda yine beslenme konusuna değinmek istiyorum, ama bu sefer biraz daha farklı bir açıdan yaklaşarak… Geçen yazımda (“BİTKİLERDE DE HAYAT VAR, O ZAMAN NEDEN ONLARI ÖLDÜRÜYORSUNUZ?” VEJETARYENLİĞE FARKLI BİR BAKIŞ...), etobur ve otobur beslenme biçimlerine değinerek, insanların yapısının sadece otoburlarınkine benzediğinden bahsetmiştim. Aslında canlı varlıklar, beslenme biçimine göre 4 gruba ayrılır: etle beslenenler; otla beslenenler; meyve, sebze ve tohumla beslenenler ve domuz benzeri hayvanlar gibi her şeyi yiyenler. İnsanlar, "meyve, sebze ve tohumlarla beslenenler" grubuna girmektedir. Aşağıdaki tablo, insan anatomisinin etobur hayvanların anatomisine hiç benzemediğini açıkça göstermektedir. Aslında etin neden insan için uygun olmadığı konusunda söylenecek ve açıklanacak o kadar çok şey var ki… Bu konuya hem maddi (bilimsel) hem de manevi açıdan yaklaşarak açıklamak mümkündür. Ama işin özünde etin zararlarının, sağladığı yararlardan çok daha fazla olması vardır. Bunu daha iyi anlayabilmeniz için, önce genel olarak besinlerle ilgili size bazı bilgiler aktarmak istiyorum. [resim=20111212resim-185055B9][/resim] [b]NE YERSEK OYUZ![/b] “Bırakın (manevi yolda olan) kişi perhiz yapsın ve ölçülü yesin; yoksa ne kadar akıllı olursa olsun, başarı kazanamaz” Kutsal kitaplarda yer alan bu ifade, besinlerin insanın maddi ve manevi gelişmindeki rolünü vurgulamaktadır. Ağzımıza attığımız her bir lokma, farkında olmadan, çok zarif bir şekilde zihnimizi ve düşüncelerimizi oluşturmaktadır. Alkol, sigara, uyuşturucu gibi maddelerin zihnimizi nasıl etkilediğini az buçuk biliyoruz. Fakat vücudumuza giren et, soğan, sarımsak, yumurta, çay, kahve gibi diğer besinlerin zihnimizi, dolayısıyla da yapımızı nasıl etkilediğini hiç düşündük mü? Sinirli, öfkeli, stresli, korkak, asabi, saldırgan, heyecanlı ya da duygusal, uysal, sakin, huzurlu, yumuşak vb. bir yapıya sahip olmamıza neden olan besinler hangileridir? Bunu açıklamak için besinleri enerji açısından ele alarak inceleyelim. BESİNLERİN ÖZELLİKLERİ Enerji açısından ele alındığında, üç tür besin bulunur: 1. Hayati enerji içeren besinler (Enerji veren besinler) 2. Değişken enerji içeren besinler (Coşturan besinler). 3. Durağan enerji içeren besinler (Enerji tükettiren besinler). Her bir besin grubu, vücudumuzu ve zihnimizi farklı şekillerde etkilemektedir. [b]1. Hayati enerji içeren besinler (Enerji veren besinler)[/b] • En saf diyettir. • Ciddi bir öğrenci (manevi yolda olan kişi) için en uygun olandır. • Vücudu besler ve onu barış içinde tutar. • Zihni sakinleştirir, arındırır ve onun azami kapasitede çalışmasını sağlar. • Bu tür besinleri içeren bir diyet, gerçek sağlık verir; iyi bir vücut ve huzur içinde olan zihin ile arasındaki enerji akışını dengeler. • Bu gruba giren besinler şunlardır: - tahıllar - baklagiller - rafine edilmemiş ekmek - taze meyve ve sebzeler - taze meyve suları - süt ve süt ürünleri - rafine edilmemiş yağ - fındık ve türleri - tohumlar - filizler (tohum filizleri) - bal ve bitki çayları [b]2. Değişken enerji içeren besinler (Coşturan besinler)[/b] • Vücudu beslemek pahasına zihni feda ederek, vücudun zihinsel ve fiziksel dengesini bozarlar. • Çok fazla değişken enerji içeren besinler, vücudu gereğinden fazla uyarıp tutkuları coşturur ve zihni huzursuz yaparak, kontrol edilemeyecek duruma getirir. • Bu tür gıdalar şunlardır: - çok sıcak, çok acı, çok ekşi, çok keskin ve çok tuzlu yiyecekler - çok acı (ilaç acısı) maddeler - keskin ve kuvvetli baharatlar - çay ve kahve gibi uyarıcılar - balık - yumurta - tuz - çikolata - hızlı ve telaşlı yemek yemek de bu gruba giren besinlerin yarattığı olumsuz etkiyi yaratır. [b]3. Durağan enerji içeren besinler (Enerji tükettiren besinler)[/b] • Bu gıdaların ne vücuda ne de zihne faydası vardır. • Enerjiyi (prana'yı) azaltır. • Zihin ve muhakeme gücünü bulandırır. Onun yerine tembellik hissi verir. • Vücudun hastalıklara karşı direnme gücünü zedeler ve zihin; kızgınlık ve hırs gibi kötü duyguların etkisi altına girer. • Bu tür gıdalar şunlardır: - et - alkol - tütün - soğan - sarımsak - sirke gibi fermente olmuş gıdalar - bayat ve çürümüş gıdalar - aşırı fazla yemek yemek de bu gruba giren gıdaların olumsuz etkisini yaratır. Besinleri genel olarak açıklayarak, aslında etin vücut için hiç de yararlı bir madde olmadığını tekrar vurgulamış olduk. Sağlıklı beslenmek itiyorsanız, bu besin gruplarının özelliklerini zihninize iyice yerleştirin ve beslenme tarzınızı bu prensipler doğrultusunda ayarlayın. Sonucunu ise kendi gözlerinizle görün.