Arabalar stokçuların elinde patladı! ikinci el otomobil satışları bıçak gibi kesildi

Pandemi sürecinde yaşanan tedarik sıkıntılarıyla birlikte bir anda fiyat patlaması yaşanan otomobil sektöründe yaprak kımıldamaz oldu. İkinci el satışları bir anda bıçak kesilir gibi kesilirken, fiyatlarda ciddi oranda düştü. Sektör temsilcilerine göre ikinci otomobillerde balon patladı. Fiyatlar kışa doğru daha da geri çekilecek. Peki otomobil fiyatları düşmeye devam eder mi?

Arabalar stokçuların elinde patladı! ikinci el otomobil satışları bıçak gibi kesildi
YAŞAM
Yayın Tarihi : 01-01-1970 03:00

Bilindiği üzere pandemi döneminde bir çok sektörde olduğu gibi otomobil sektöründe de ciddi bir tedarik sıkıntısı yaşandı. Bu sıkıntı talebin ikinci ele kaymasına neden olarak büyük bir fiyat patlamasına neden oldu. Ancak son birkaç aydır otomobil piyasasında büyük bir durgunluk yaşanıyor. Fiyatlar ciddi oranda gerilerken, otomobil satışları ise neredeyse tamamen duru. Peki araba fiyatları düşecek mi?

Korona salgını döneminde birçok ülke sınırlarını tamamen kapattı. İthalata ağır bir darbe vuran bu durum, Türkiye'de her sektörde olduğu gibi otomobil sektöründe de fiyatların bir anda fırlamasına sebep oldu. Bayilerde sıfır kilometre araç bulmanın imkansız hale geldiği bu dönemde, talep ikici ele kaydı. dolayısıyla ikinci el otomobiller bir anda değerlendi. Fiyatları 3'e hatta 5'e katlayan ikici el otomobiller, tüm bunların yanında fırsatçıların da iştahını kabarttı.

Otomobil bayilerine sınırlı sayıda gelen otomobiller aylar öncesinden rezeve edildiğinden showroomlara bile girmeden sahiplerine teslim edildi. Bunun yanında piyasadaki yangını avantaja çevirmek isteyen fırsatçılar da sıfır otobilleri alarak stokçuluk yapmaya başladı. Bu durum ikinci el otomobil fiyatlarının, bayilerin liste fiyatlarının dahi üstüne çıkmasına neden oldu.

Haftalık hatta günlük olarak yükselen otomobil fiyatları, ikinci el arabaları cazip birer yatırım aracı haline getirdi. Yatırımcıların güvenli liman olarak adlandırdığı altından bile daha çok rağbet gören ikinci el otomobiller adeta kapanın elinde kaldı. Uzunca süre bu şekilde ilerleyen ikinci el otomobil piyasasında işler tersine döndü. Artık bayilerde yavaş yavaş sıfır kilometre otomobil bulmak mümkün hale geldi. Hükumet tarafından alınan bazı kararlarla stokçuluğun ve fırsatçılığın önüne geçildi. Tüm bunlar sayesinde otomobiller, krizi fırsata çevirmek isteyen fırsatçıların elinde patladı.

İkinci El Otomobil Balonu Patladı

Bir dönem iğne atsan yere düşmeyecek durumda olan, araçların kapanın elinde kaldığı oto galericileri siteleri, ikinci el oto pazarları ve ilan sayfaları artık adeta sinek avlıyor. İkinci el otomobil piyasasındaki bu durgunluk fiyatlara yansıdı. Düşen fiyatlar artık otomobili bir yatırım aracı olmaktan çıkardı. Yatırımcıların otomobil piyasasından elini çekmesiyle birlikte artık eskiden olduğu gibi sadece ihtiyaç sahipleri otomobil almaya başladı. Ancak onlarda katlanarak artan fiyatlar nedeniyle bütçelerine uygun araç bulamamaktan şikayetçi.

Bir dönem her gün etiket değiştiren ve otomobil fiyatlarına zam yapan araç satıcıları, bu kez fiyat değişikliğini aşağı yönlü yapmak zorunda kalıyor. Bu durum yatırım amacıyla veya fırsatçılık yapmak için otomobil alanları kara kara düşündürse de bu işi gerçekten meslek olarak yapan oto galericileri durumdan memnun. Satışların düşmesini dert etmeyen galericiler, aksine fiyat istikrarı sağlanmasını istiyor.

Araba fiyatlarının hızla arttığı günlerde çok yüksek kar elde ediyormuş gibi göründüklerini söyleyen galericiler, aksine zarar ettiklerini dile getirdi. Sattıkları arabayı ertesi gün aynı fiyata alamadıkları bir duruma geldiğini söyleyen galericiler, bu durumun son bulmasından memnun. En azından şimdi sattıkları malın yerine yenisini koyabildiğini ifade eden bir galerici, fiyat düşüşlerinin kar oranını etkilemeyeceğini dile getirdi.

Otomobil Fiyatları Düşmeye Devam Eder mi?

Otomobil piyasında rüzgar tersine döndü. Artık bayilerde sıfır kilometre araç bulmak mümkün. Ayrıca yatırımcılar ve fırsatçılar da piyasadan çekildi. Sadece ihtiyaç sahiplerinin araç aldığı bu dönemde dolayısıyla talep oldukça düştü. Talebin düşmesiyle birlikte sektör temsilcilerinin aktardığına göre fiyatlarda yaklaış yüzde 15 kadar bir düşüş yaşandı. Yaz aylarının geride kalmasıyla birlikte bir miktar daha talebin azalması öngörülüyor. Bu durumda fiyat düşüşlerinin devam edeceği ve kışın yüzde 25'leri bulacağı konuşuluyor.

Galeri sahiplerinin ifadelerine göre şu an otomobil sektöründe alıcı konumunda sadece ihtiyaç sahipleri bulunuyor. Bu sebeple fiyatı ne olursa olsun araç alıp stoklayan fırsatçıların devri bitti. Bu durum artık bütçe dostu ve piyasa değerinin altındaki araçların rağbet görmesine neden oluyor.