Üç günde Ardahan!

Ardahan’a neden gidiyorum zaten KARS’a gittim önyargısı ile uçağa bindim ama 3 gün sonra dönerken iyi ki gitmişim apayrı güzellikler görme tadımlama imkanım oldu bakış açısıyla döndüm.

Üç günde Ardahan!
Kategorilenmemiş
Yayın Tarihi : 02-07-2019 00:52
Şimdi Bu Ardahan Kars arasında tatlı bir rekabet bana ,İzmir de Karşıyaka Göztepe veya Fıstık da Gaziantep Şanlıurfa rekabetini aklıma getirdi. Demek birbirini çok seven çiftlerde olduğu gibi didişmeden duramıyoruz. Şimdi gelelim ARDAHAN TURİZM çalıştayına. Neden gittim; Turizm çalıştayı davetlisi olarak kalkınma ajansı-Ticaret Odası-Vali davetlisi olarak gittim. Önce doğaya hayran kaldığımı ifade etmeliyim.Benim gibi önyargılar içinde ne gerek var oraya gitmeye diyenlerin özellikle gitmesi gerekmekte. [b]HAYRAN KALDIĞIM NOKTALAR[/b] Damal bebe; Fidan teyze [resim=20190702resimHD-101224JW][/resim] (bu konu başlıbaşına Dünya da Marka olmaması için hiçbir sebep yok.Nasıl Barbie bebek varsa bizim ülkemizin de Damal bebeği var. Bu konuda Fidan teyzenin yaptığı el yapımı bebek İzmirli biri tarafından satın alındıktan sonra Japonya da Dünyanın en iyi bebeği seçilmiş. Bu noktadan sonra Ardahan Halk Eğitim Merkezi bu konuda kadın girişimcilerimiz için kurslar başlatmış. [resim=20190702resimHD-101331PP][/resim] Damal bir ilçemiz. Fidan teyze de sanslıyız ki hala sağ ve 75 yaşında. Benimle oturup sohbet etti. Bebek üretmeye devam ediyor.Bu bebeklerin kıyafetleri çok önemli.Kız bebeklerin; evli mi bekar mı, mutlu mu mutsuz mu, zengin mi fakir mi, dul mu olduğuna kadar kıyafet içeriklerinden anlıyorsunuz. Sırf Yaşayan efsane Fidan teyze ile tanışmak ve fotoğraf almak hatta 70 TL ye 1 bebek alıp köye destek olmak için bile gidilir. [resim=20190702resimHD-101248BL][/resim] *Gastronomi uzmanı ve gurme geçinen arkadaşlar, kendini sosyal medya fenomeni zanneden sahte takipçisi olanlar ve gerçekten takipçisi olan popüler sima adayları:POSOF'u gördün mü?Görmediysen konuşmayalım.Orada özel yöresel ev yemekleri yedin mi;adres belli Sevim ablanın mutfağı. Muhteşem doğa manzarası ve yağmur eşliğinde farklı bir oksijeni içine çektin mi? Çekmediysen yaşadığını hissetmemiş olabilirsin. Neler yenmeli Posof Fasulyesi, Bişi, Katmer, Kete, Su böreği, Hıngal, Fırım ekmeği, Kuşburnu, Eril pelverdesi, Köy pastası. [resim=20190702resimHD-101436QX][/resim] Ben bunların hepsini yemediysem de çoğunu tattım. Posof kaymakamımıza (Enver Yılmaz)buradan teşekkür etmek isterim.Kendisi ile birebiri uzun uzun sohbet ettik. Hatta kendisi beni alıp bölgeye yeni kazandırdığı arazileri ve sınıra kadar götürdü. Elma tarlalarını gezdik. Bu arazi çok önemli çünkü Dünyanın en iyi elması POSOF ELMASI. İçi Dışı kırmızı olan sadece belli mevsimde ve sadece burada azıcık yetişen Posof elması yetiştirme alanlarını gösterdi.Posof elması o kadar ünlü olmuş ki, Cumhurbaşkanlığı konutuna iki adet özel fidan yollanmış. Ama şu bir gerçek ki,s adece bu bölgede yiyebiliyorsunuz. Yani özetle POSOF Gasronomi konusunda yeni keşfetmeniz gereken yeşillikler içinde ve Türkiye Gürcistan sınırında bir avuç bir yer ama belki de Dünyanın en küçük ama en bereketli toprakları.İnsanları Güleryüzlü ve muhteşem ev sahipliği yaptılar. [resim=20190702resimHD-101413CU][/resim] *Neden Ardahan’a gitmek lazım sorusuna bir yanıtta;Doğa Turizmi ve Kayak için.Bizim kaldığımız telesiyej yanında özel idareye ait olan;Yalnızçam Oteli bence görülmesi gereken özel bir nokta.Birincisi resepsiyonda beni karşılayan otel müdürü Hükümdar Baydar direkt ismimle hitap ederek; Gürkan Bey otelimize hoşgeldiniz zaten biz sizinle sosyal medyadan takipçiniziz bir arzunuz olursa direkt bana bilgi vermeniz yeterli demesi gönlümü aldı. Kendisi ile Sarıkamış'ta tanışmışız. Sağolsun hep ilgili alakalılardı. Ertesi sabah telesiyej ile (bu arada normalde çıkış fiyat 5 tl imiş) 3000 metreye çıktık. Yukardaki papatya tarlaları; beni benden aldı.Muhteşem doğa içinde beraberimdeki Gürcistan heyeti ile bayağı fotoğraflar çektik. Ben bu tarlaları görmeyeli 40 sene olmuştur. Kışın burası bence ayrı bir muhteşem olacak her taraf karlarla kaplandığında. *Çıldır Gölünde kızak veya sarı balık yemek için gitmelisiniz. Çıldır Gölü yanında kıl çadırından yeni yapılmış, Gölbaşı Restauranta yediğim SARI SAZAN balığı tadı hala damağımda. Mekana girdiğimde bana balık ikram edeceklerini duyduğumda ukalalık yaptım;ben ege çocuğuyum kaya barbunu, Çipura, mercan ile büyüdüm siz beni sazan ile kandıramazsınız dedim ama yemekten sonra dediklerimi de yutmak zorunda kaldım. Gerçekten mükemmel bir lezzet sözkonusu. *Ardahan’a giderseniz Gürcistan Batum sınıra geçip Dünyanın en iyi Gürcü şaraplarını deneyimleme ve muteşem gece hayatını gözlemleme imkanınız olabilir. Batum’un Newyorpost’a göre Dünyanın en iyi haftasonu destinasyonu seçildiğini ben de yeni öğrendim. Hatta gitmişken bir de şirket kurun sabah başlayan işlemler akşam bitiyormuş. Gürcistan Ticaret Odası başkanı tanıdık takıldığınız bir şey olursa beni arayın. Tamaza Shavadze gayet icraatçı ve hızlı çalışıyor.Beni Temmuzda özellikle davet etti. Artık yaş günümü orada kutlarım. Bu arada Batum Başkonsolosluğu da hep yanımızda idi.Aslan Kochalidze ye buradan selamlar. [resim=20190702resimHD-101505ET][/resim] Yanımızda Türsab Doğa Komitesi Başkanı-Kültür Komitesi Başkanı Erdal Çeri kardeşim ve Gastronomi Komitesi İltam ağabey olması organizasyonu ne kadar ciddiye aldığımızın göstergesi.Özellikle yürüyüş rotaları ve kültürel -Gastronomik noktaların tespitlerini siz gezginler için yapma imkanımız oldu. *Türkiye Otelciler Birliğini (TÜROB)temsilen yanımızda yeni otel yatırımları konusunda uzman İsmail Taşdemir kardeşimin olması bölge için çok önemli bir şanstı.Konferansta ve her an tecrübelerinden faydalanma imkanı bulduk.Özellikle bu bölge doğumlu olması Ardahan için büyük bir avantaj. İsmail beyden danışmanlık alınması lazım. Gelelim sert görünümlü ama içi pamuk gibi olan Ardahan valimiz; Mustafa Masatlı’ya buradan teşekkür etmek isterim.Kendisi gayet vizyonlu ve Gastronomi konusuna çok önem veriyor.Her fotoğrafta özellikle beni yanına çağırdı.Beni özel yemeğe davet etti.Bence gerçek gurme … Teşekkür etmek istediklerimin başında Ticaret ve Sanayi Odası başkanımız Çetin Demirci ve ekibi geliyor.Çetin başkanın çocuğunun çok özel sağlık sorunları olmasına rağmen bir an olsun yanımızdan ayrılmadı ve organizasyonun başarı ile bitmesi için canla başla çalıştı. Kendisi değerli bir iş adamı olmasının yanısıra mükemmel bir baba ve sevgi dolu bir insan. Vizyoner işadamları ve değerli aile babası.Kendisini hiçbir anda Protokolde tutmadı sanki organizasyon firması yetkilisi gibi koşturdu. Mükemmel hediyelerle her konuğu tek tek yolcu etti. Sn.Aşkın Kızılkaya genel sekreterimiz de sağolsun ekibi ile harikalar yarattı. Başkan yardımcısı Turgay Şirin de hep sağolsun destekledi. Gastronomide Marka Kent olmak ve önce ülkemizde sonra Dünyada ses getirmek biliyorsunuzu uzun bir yolculuk ama bu yolculukta siyasilerin de destek vermesi çok önemli, bu anlamda Prof. DR. Orhan Atalay’ın geniş vizyonu ile hep yanımızda destek vermesi şehir için bir şans olarak düşünmekteyim.Kendisi bizzat Gastronomi Turizmine inanan ve İSİPAB başkanı. Siyaset ve Hukuk'tan sorumlu. Böyle vizyoner Vekillerimiz oldukça Ardahan’ın sırtı yere gelmez. Etkinlikte Kültür Turizm Bakanlığı tam destek verdi en önemli bürokratlarından sn.Cemil Turan ve yardımcısını yolladı.Cemil beyi görünce çok sevindim. Çünkü kendisi gerçekten çok tecrübeli.Turizm işletmeleri Genel Müdür yardımcısı ve her restoran otel yatırımında O ‘nun imzası olmadan olmaz.Kendisi ve Turizm Bakanımız demek ki ARDAHAN a inanmış ve desteğe gelmişler.Bence Cemil ağabeyin desteği kenti uçuracaktır.Cemil ağabey Ali Rendan döneminden beri Sektörün duayen bürokratlarındandır. Organizasyonda kalbimi kazanan en önemli nokta ise SERKA Kalkınma ajansı yetkilieri.Zaten tesadüf Gökhan ;Karşıyakalı bizim mahalle çocuğu çıktı,Nurullah Karaca kardeşim de hiç yanımızdan ayrılmadı;Kars da da Oktay Güven kardeşimiz bizi mükemmel ağırladı. Ee daha ne olsun.Devlet o kadar titiz çalıştı ki sokağa atacak bir kuruş paraları olmadığını ve gerçekten ülkemizin Turizm gelirlerini arttırmak için nasıl canla başla çalıştıklarını görünce tüylerim ürperdi. Nurullah veya Gökhan'la gezerken sanki SERKA yetkilisi değil de Saffet Emre Tonguç'la tura çıkmış gibi bizlerle ilgilendiler. Rehberlik dahil tam anlamıyla bizi hiç boş bırakmadılar. Serka ya burada teşekkürlerimi sunarım. Ardahan Üniversitesi rektörümüz Prof.dr Mehmet Biber ‘e teşekkürler. Muhteşem salonunda toplantılarımızı gerçekleştirdik. Kendisi süper bir ec sahipliği yaptı. Ben Anadolu'da böyle bir üniversite olduğunu bilmiyordum. Kongre salonuna vuruldum. Sevgili Valim tavsiyesi ile "Yanatlı Peynir’’ sahibi Kadir Osmanoğlu kaşarlarını eve kadar getirdim. Kendisi sağolsun bana hediyeler ayarlamış. Muhteşem lezzetler için Yanatlı peynire teşekkürler. Ardahan merkezde de Erol Kayatürk’ den bal ve peynir aldım onları da beğendim. Adrese teslim her iki firma da yolluyor aklınızda olsun. Fiyatlar da çok uygun. Türsab belgeli Lazona Travel taşıma firması sahibi ve turizm yatırımcısı Fuat Yıldırım kardeşime bizi yorulmadan heryere taşıdığı ve arabada sürekli müzik show yaptığı için teşekkürler. Tek gelemeyen Necip Boz ağabeyim. Türofed de orada olmalıydı.Bilet yanlış kesilmese aramızda olacaktı.Neyse artık bir daha ki etkinliğe duayen Necip ağabeyle birlikte olmak dileğiyle… Neyse benden bu haftalık bu kadar alın sağlıcakla …..