Beslenme çocukların okul başarısını doğrudan etkiliyor

Hepimiz çocuklarımızın geleceği için başarılı bir eğitim hayatı geçirmesini isteriz. Her ne kadar ilgili birer ebeveyn olsak da göz ardı ettiğimiz bazı basit noktalar çocuğumuzun eğitim hayatını olumsuz yönde etkileyebilir. İşte aslında çocukların başarısını doğrudan etkileyen ancak fazla önemsenmeyen o etkenler.

Beslenme çocukların okul başarısını doğrudan etkiliyor
YAŞAM
Yayın Tarihi : 01-10-2023 00:56

Eğitim-öğretim yılı 11 Eylül’de başladı ve çocuklar okullarına tüm heyecanıyla geri döndüler. Yeni eğitim-öğretim döneminin başlamasının üzerinden bir aya yakın bir süre geçmesine rağmen, öğrencilerin okul rutinlerine uyum sağlamaları biraz zaman alabiliyor. Uyku düzeni ve sağlıklı kahvaltı bu uyum sürecindeki en kritik faktörlerdir. Çocukların okul başarısı üzerinde etkili olan bu önemli konulara ve uzmanların bu konudaki önerilerine klak vermek büyük önem taşıyor.

Çocukların genellikle adaptasyon sürecinde en zorlandıkları ilk konu uyku düzenidir. Okul başarısı ve sağlıklı bir bağışıklık sistemi için çocukların en geç saat 21.00’de uykuda olmaları gereklidir. Gece 21.00 itibariyle büyüme hormonu salgılanır ve vücut kendini onarmaya başlar. Gece geç saatlerde uyuyan çocuklarda konsantrasyon problemleri meydana gelebilir. Bu yüzden çocukların erken saatte uyumaları çok önemlidir. Diğer bir kritik konu ise kahvaltıdır. Kahvaltı yapmayan çocuklarda motivasyon eksikliği, uyku hali, yorgunluk ve açlık kaynaklı karın ağrıları gözlenebilir. Bu nedenle çocukların güne protein bakımından zengin bir kahvaltı ile başlamaları önerilir.

Başarılı Bir Eğitim Hayatı İçin Pratik Beslenme Önerileri

  1. Dengeli Beslenme: Çocuklarınızın her öğünde süt, et, sebze, meyve ve tahıl grubundan yeterli miktarda besin tüketmelerine dikkat edin.
  2. Yeterli Su Tüketimi: Çocukların gün boyunca yeterli su içmeleri konsantrasyonlarına ve genel sağlıklarına olumlu katkı sağlar.
  3. Düzenli Egzersiz: Düzenli fiziksel aktivite, çocukların zihinsel, fiziksel ve duygusal gelişimine fayda sağlar.
  4. Dengeli ve Zengin Kahvaltı: Çocukların güne proteinli ve dengeli bir kahvaltıyla başlaması, gün içerisindeki performansını artırır.
  5. Uygun Uyku Saati: Çocukların en geç 21.00’de yatmaları, gece boyunca yeterli uyku almalarına ve gün içinde daha odaklanmış olmalarına yardımcı olur.

Çocukların okul başarısını arttırmak için, sağlıklı yaşam tarzı ve düzenli beslenme alışkanlıkları kadar temizlik alışkanlıkları da önemlidir. El yıkama alışkanlığı kazandırmak, enfeksiyonların önlenmesinde kritik bir role sahiptir.

Çocukların okulda başarılı ve sağlıklı bir eğitim-öğretim dönemi geçirmeleri için uyku düzeni, dengeli beslenme ve düzenli egzersiz gibi yaşam tarzı alışkanlıkları kazanmaları büyük önem taşımaktadır. Ebeveynlerin bu konularda bilinçli ve destekleyici olmaları çocukların okul yaşantısında başarılı olmalarını ve sağlıklı bireyler olarak gelişmelerini sağlayacaktır.