40'lı yaşlarda emekli olmak artık mümkün! SGK'da her şey değişti! EYT'li olmayan üzülmesin!

Emekli olmak, çalışan kesimin en büyük hedeflerinden biridir. Kırklı yaşlarda emekli olmanın avantajları bulunmaktadır. Çalışma hayatında iş gücünü asgari %60 oranında kaybeden kişiler, malulen emeklilik talep edebilmek için rapor alabilirler.

40'lı yaşlarda emekli olmak artık mümkün! SGK'da her şey değişti! EYT'li olmayan üzülmesin!
YAŞAM
Yayın Tarihi : 08-07-2023 10:02

SGK'da her şey değişti! EYT'li olmayan üzülmesin! 40'lı yaşlarda emekli olmak artık mümkün-  Ancak, 8 Ekim 1999 tarihinden önce stajyer veya çırak olarak sigortalanan kişiler bu haklardan faydalanamamaktadır. Bu durumda, ilgili düzenlemelerin bir an önce çıkarılması ve bu konuda adaletin sağlanması beklenmektedir.

Kırklı yaşlarda emekli olmanın avantajları bulunmaktadır. Çalışma hayatında iş gücünü asgari %60 oranında kaybeden kişiler, malulen emeklilik talep edebilmek için rapor alabilirler. Bu durumda, 1800 gün prim ödeme şartını yerine getirmek yeterli olacaktır. Engelliler için ise asgari %40 engel oranı ve vergi indirimi gibi koşullar sağlandığında yaş koşuluna bakılmaksızın erken emeklilik imkanı bulunmaktadır. Ayrıca madenci ve gazeteci gibi ağır işlerde çalışanlar da daha erken emekli olma fırsatına sahip olabileceklerdir.

Malulen emeklilik, SGK tarafından belirlenen 1800 prim günü koşulunu yerine getirmeyen kişilere bazı esneklikler sunmaktadır. Bu kapsamda, prim günü yetersiz olanlara borçlanma imkanı sağlanarak bu farkı kapatma imkanı verilmektedir.

Borçlanma hakkı bulunan kişiler, eksik prim günlerini tamamlamak için borçlanma yapabilirler. Prim günleri 1800 güne tamamlandığında, vatandaş emeklilik başvurusunu yapma hakkına sahip olacaktır.

40'lı yaşlarda emekli olmak artık mümkün! SGK'da her şey değişti! EYT'li olmayan üzülmesin!

Erken emekli olmanın yolları ve emeklilik sürecindeki değişiklikler, çalışanlar arasında merak edilen konular arasında yer almaktadır. 

Sigorta prim gün sayısı: Türkiye'de erken emeklilik için en önemli faktörlerden biri, sigorta prim gün sayısının tamamlanmasıdır. Genel olarak, erken emeklilik için kadınlarda 20 yıl (7,200 gün), erkeklerde ise 25 yıl (9,000 gün) sigorta prim gün sayısı gerekmektedir. Bu şartı sağlayanlar, emeklilik yaş sınırlarını beklemeden emekli olabilirler.

Yaş ve prim şartlarının birleşmesi: Emeklilikte yaş ve prim şartlarının birleştiği durumlarda da erken emeklilik mümkün olabilir. Örneğin, kadınlarda 58 yaş ve 7,200 gün prim, erkeklerde ise 60 yaş ve 9,000 gün prim koşullarını sağlayanlar, erken emeklilik hakkına sahip olabilirler.

Özel mesleklerde erken emeklilik: Bazı meslek grupları için özel erken emeklilik şartları bulunmaktadır. Örneğin, maden işçileri, güvenlik görevlileri, sağlık çalışanları gibi belirli riskli veya ağır şartlarda çalışanlar, belirli bir süre sonra erken emekli olabilirler.

SSK giriş tarihi: Sosyal Sigortalar Kurumu'na (SSK) giriş tarihi, erken emeklilik için diğer bir faktördür. SSK'ya belirli bir tarihten önce giriş yapanlar, prim gün sayısı ve yaş şartlarını sağlasalar bile, erken emekli olabilirler.