Gürkan Boztepe
Tüm yazıları MARKA DOKTORU Gürkan Boztepe gurkanboztepe@gecce.com
13 Aralık 2016 16:15

Yabancı gözüyle Türkiye!

Dünyanın en önemli 3 yıldız Michelinli şeflerinden biri olarak önemli bir konferans için size İstanbul’a davet ettiklerini düşünün.

Gitmeden önce Fransa’dan Brezilya'ya kadar çok önemli mutfak şeflerinin geleceği organizasyona güvenlik sebebi ile pek çok arkadaşınız "gitme" diyor.

Organizatör tarafından size güvence veriliyor. Bu işin arkasında Kültür Turizm Bakanlığı destekleri de var. Sizin mesleki tecrübeleriniz bizim için önemli olduğu söyleniyor. Uçak biletiniz, konaklamanız hazır deniyor.T ürk Mutfağı ile ilgili muhteşem deneyimlemeler sizi bekliyor deniyor ; kabul ediyor uçağa binip geliyorsunuz.


Türkiye’de mükemmel bir konukseverlik ile karşılanıyorsunuz.

Sabah, öğle, akşam farklı otantik mekanlardasınız. Kendi ülkenizde olmayan mükemmel gastronomik feneyimler ve 12.000 yıl öncesine dayanan özel Anadolu Kültürleri ile yan yanasınız.

Bir akşam Yerebatan Sarnıcı, bir öğlen iki yakanın ortasında muhteşem boğaz turu, bir akşam Çırağan Sarayı’nda bir restoranda Kültür Turizm Bakanı ile kuzu eti yanında bulgur.

Bu güzellikler bitmiyor. El yapımı kalpaklardan, muhteşem mücevherlere kadar görüyorsunuz. Bitmedi bir akşam kendi restoranınızdan daha iyi yorumlanmış Anadolu ürünleri ile eşsiz tatlar ve sunumlar ile Tomtom Sokak'ta Paris'te eğitim görmüş, Cembridge mezunu güzel ve işine aşık biz kız (Aylin Yazıcıoğlu)s ize tahmin etmediğiniz yemekler sunuyor.


Ertesi sabah konferans için 5 yıldızlı otelde salon dolu. Yanınızda oturanlar Antonio Carluccio (Şeflerin Şefi kalmış bu konferans için gelmiş; yanında kimler var kimler), Andoni Luis Aduriz (Dünyanın en iyi 50 restoranı arasında 7. sırada ve Bask Bölgesinin adını dünyaya akım olarak duyuran Mugaritz şefi), Elena Arzak (Dünyanın en başarılı Kadın şefi-Arzak restoran), Josean Alija (Bilboa’ daki Nerua Restoran şefi), Andre Lima De Luca (Breazilyalı Dünyaca ünlü Barbecu ustası-Dünyanın en iyi etçisi kalkmış Sao Paolo’dan gelmiş), Mason Florence (The World’s 50 Best Restourant Listesini hazırlayan adam), Avustralya'dan Somer Sivrioğlu, Thailand’dan Fatih Tutak, Almanya’dan Serkan Güzelçoban da dünyada nasıl Türk şefleri olarak başarı hikayelerini anlatacaklar sıra bekliyorlar.


Salonda hiç yer yok. Deneyimleriniz ve başarı hikayenizi paylaşıyorsunuz, herkes sizi ayakta alkışlıyor. 1995'te Bocus d’Or Dünya Şampiyonu ve 3 michelin yıldızını aldıktan sonraki restoranınız Regis et Jacques Marcon’u nasıl kurduğunuzu anlatıyorsunuz. Orman mantarını anlatacağınıza dün akşam Çırağan'daa yediğiniz kuzu etinin yanındaki bulguru yeni keşfettiğinizi anlatıyorsunuz.

Ramazan Bingöl kalkıp size 2 önemli soru soruyor: Görüntü mü lezzet mi? ve Türk mutfağını nasıl buldunuz diye?

Detaylı yanıtınızdan sonra muhteşem bir salon iletişimi ile konuşmanızı bitiriyorsunuz. Herkesle plaketinizi alıp sabah Fransa’daki restoranınızın başına gitmek üzere otelinize geçiyorsunuz.

Akşam inanılmaz bir ses. Bomba patlıyor... Patlama etkisi ile yere düşüyorsunuz. Kaldığınız otelin camları kırılıyor,
korkuyorsunuz, üzülüyorsunuz. Televizyonu açıyorsunuz Türk kanallarından detaylı bilgi ve görüntü alamadığınız için CNN internatinol ve BBC ve Fransız kanallarından acı gerçeği öğreniyorsunuz. Az önce konferans verdiğiniz salonun yürüme mesafesi yakınında 2. bomba patlatılmış. 38 kişi ölmüş ve 166 yaralı. Ortalık kan gölü. Bu sayının da artmasından korkuluyor. Eşiniz ve çocuklarınız endişeli herkes ülkenizden size arıyor; "İyi misiniz" diye…

Arkadaşlarınızla konuşup korkunuzu ve görevlerinizi, kartınızı kenara bırakıp gecce 3'te tüm bu değerli şeflerle beraber insanlığı temsilen terörü lanetlemek için Taksim İstiklal önünde buluşuyorsunuz.
Evet …

Turizm, Gastronomi Turizmi konuşulan bu ülkede siz bu kadar cesaretli olur muydunuz? Ne hissederdiniz?

Bu haftalık benden bu kadar…..
YASAL UYARI: Yazarın yazısının kopyalanması yasaktır. Yazı, sadece gecce.com’a link verilerek kullanılabilir.Bunun dışında kopyalayanlar hakkında kanuni işlem yapılacaktır.
Bağlantılar: Türkiye

PAYLAŞ

  • Bunu Facebook'da paylaş!
  • Bunu Tweet'le!
  • Bunu Google Plus'ta paylaş!
  • Bunu Pinterest'te  paylaş!

YORUMLAR

Üye Girişi Yap

İsim

E-posta

Yorumunuz